Wskazówki aranżacyjne — jak urządzić wąską kuchnię w bloku
Madams


Wielkanoc najchętniej celebrujemy w gronie rodziny, zasiadając przy suto zastawionym stole. W trakcie świątecznych przygotowań często zastanawiamy się, czym zaskoczyć gości – zaserwować tradycyjne potrawy czy sięgnąć po nowości? Pozostaje jeszcze jedno odwieczne pytanie – jak zaoszczędzić czas i pieniądze w trakcie przygotowań?
Przez ostatnie dwa lata przygotowania do świąt były raczej skromne. Ze względu na szalejącą pandemię byliśmy zmuszeni do spędzania ich w wąskim gronie, przez co nie kupowaliśmy tak wielu produktów. Tym razem możemy celebrować Wielkanoc wspólnie z rodziną, bo ograniczenia co do ilości osób w jednym domu, zostały zniesione.
Z raportu „Polaków portfel własny – wiosenne wyzwania” opracowanego w 2020 r. wynika, są osoby (26% badanych), które na świąteczne wydatki są w stanie przeznaczyć aż 2000 zł. Dla większości jest to jednak spora kwota. 60% ankietowanych deklarowało, że planuje wydatki na poziomie między 200 a 500 zł. Kwestie finansowe to jedno, wydatki można w pewien sposób ograniczyć. Pozostaje jednak wyzwanie w postaci czasu, jaki chcemy przeznaczyć na świąteczne przygotowania. I oczywiście wybór świątecznego menu.
Wielkanocne stoły aż uginają się od różnorodnych potraw. Nie brakuje dań serwowanych na zimno oraz ciepłych propozycji. Pojawiają się wytrwane potrawy i cudownie pachnące słodkości. Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez jajek serwowanych na rozmaite sposoby. Od tych najbardziej podstawowych, czyli ugotowanych na twardo, aż do jajek faszerowanych przeróżnymi nadzieniami.
Wszystkie te potrawy sprawiają, że w poranek Wielkanocny w każdym domu unoszą się kuszące zapachy. Dzień rozpoczyna się obfitym i sycącym śniadaniem, a kończy na zdrowej, chociaż nieco kalorycznej, kolacji.
Przygotowania do Wielkanocy są czasochłonne. Często decydujemy się na zakup gotowych produktów, by chociaż w minimalnym stopniu zredukować ilość pracy, jaką musimy wykonać. Jednak ze względu na nieustanny wzrost cen i często kiepski skład, lepiej z nich zrezygnować. – W natłoku pracy liczy się przede wszystkim dobra organizacja. W tym celu przydadzą się urządzenia, które zaoszczędzą nam czas, jaki musielibyśmy spędzić w kuchni – zauważa Michał Obalewski, Prezes Gero Sp. z o.o., będącej w Polsce wyłącznym dystrybutorem marki Ariete. – Jednym z najbardziej wielofunkcyjnych jest mikser planetarny – dodaje.
Warto podejść do świąt taktycznie. Przygotujmy na kilka dni wcześniej wszystko to, co może zaczekać do Wielkanocy w lodówce. Mając mikser planetarny, jedyne, co musimy zrobić, to dodać wszystkie składniki do misy i włączyć odpowiedni przycisk. W czasie, kiedy mikser będzie pracował, my możemy skupić się na przygotowaniu innych potraw. – W tego typu urządzeniu wymieszamy, ubijemy i zagnieciemy wybrane składniki. – wymienia przedstawiciel marki Ariete. – Równie dobrym rozwiązaniem są multicookery oraz wielofunkcyjne wolnowary. Każdy taki sprzęt ułatwia i przyspiesza pracę, a dzięki temu my możemy skupić się na innych zadaniach. – dodaje.
Mikser planetarny czy każdy inny sprzęt AGD, ułatwiający przygotowanie świątecznych potraw, pozwoli nam bez wysiłku wyczarować różnorodne wielkanocne dania. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez sękacza i paschy, załączamy sprawdzone przepisy.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
SKŁADNIKI
50 dag tłustego białego sera 3-krotnie mielonego
15 dag masła MSM Mońki
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki gęstej śmietany 30-36%
1 opakowanie cukru waniliowego (lub inny ulubiony)
ulubione bakalie: rodzynki, kandyzowane owoce, wiórki kokosowe, orzechy
PRZYGOTOWANIE
Informacja prasowa
Źródło przepisów:
Ostatnie komentarze