Często brakuje nam pomysłów na nietuzinkowy obiad, zwłaszcza kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Kotlety warzywne z dodatkiem orzechów piniowych i sezamu to prosty sposób na danie, którym zaskoczymy najbliższych.

Kotlety warzywne z orzechami piniowymi, panierowane sezamem

Kotlety warzywne z orzechami piniowymi, panierowane sezamem
Fot. Materiały prasowe

Składniki (4-6 porcji):

· 1 kg ugotowanych ziemniaków (waga po ugotowaniu)

· 1 opakowanie orzechów piniowych Kresto (100 g)

· 1 puszka kukurydzy

· 1 duża papryka czerwona

· 1 duża cebula

· 2 ząbki czosnku

· spora szczypta curry

· duży pęczek świeżej natki pietruszki

· sezam do panierowania

· 1/2 szklanki bułki tartej

· 100 g tartego parmezanu

· olej Rapso do smażenia

· 1 jajko

· sól

· pieprz

· ostre papryczki marynowane (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę i czosnek.

2. Paprykę kroimy w drobne kawałki, dodajemy orzechy – całość przekładamy na dużą patelnię i smażymy ok. 10 minut na 2 łyżkach oleju, często mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i smażymy ok. 2 minut, często mieszając. Całość dodajemy do ziemniaków.

3. Dosypujemy kukurydzę, bułkę tartą, parmezan, curry, pokrojoną natkę pietruszki, jajko. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki. Powinno wyjść ich ok. 15.

5. Uformowane kotlety panierujemy w sezamie i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Dodajemy na patelnię papryczki i jeszcze chwilkę podsmażamy całość.

6. Podajemy z ulubioną surówką. Nasza surówka to marchewka w kształcie spaghetti, polana olejem Rapso, skropiona cytryną, doprawiona do smaku i posypana koperkiem.