W natłoku codziennych wyzwań czasem trudno jest zadbać o zbilansowaną dietę. Często brakuje nam nie tylko czasu, ale także i pomysłów na zdrowy, sycący i smaczny posiłek do szkoły czy pracy, a w zamian wybieramy fast food na mieście lub niezdrowe przekąski. A co, jeśli powiemy Ci, że pyszny i roślinny lunch możesz przygotować zaledwie w kilka minut?

Burger pieczarkowy z kaszą i warzywami

Składniki:

  • opakowanie burgera pieczarkowego Planty,
  • 100 g kaszy pęczak,
  • 100 g brokuła,
  • ½ ogórka,
  • ½ pomidora,
  • olej do smażenia.

Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej, następnie położyć na niej burgera i smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia. Kaszę pęczak ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kaszę i burgera przełożyć do lunchboxa. Brokuła umyć, wydzielić różyczki i ugotować. Pomidora i ogórka umyć, pokroić w plastry. Dodać warzywa do lunchboxa.

Tortilla z gyrosem i warzywami

Składniki:

  • opakowanie gyrosa Planty,
  • 2 placki tortilli,
  • 100 g pomidora,
  • pół cebuli,
  • 2 liście sałaty lodowej,
  • pół ogórka,
  • garść rukoli,
  • majonez wegański,
  • olej do smażenia.

Wykonanie: Na rozgrzanej patelni podsmażyć gyrosa, ok. 2–3 minuty. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Tortillę posmarować majonezem, dodać sałatę oraz rukolę. Warzywa pokroić w plastry, następnie wyłożyć na tortillę. Dodać roślinnego gyrosa i zawinąć wrapa. 

Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem

Składniki:

  • opakowanie klopsików Planty,
  • 1 puszka passaty pomidorowej,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek, oregano, bazylia (świeże lub suszone),
  • 100 g makaronu spaghetti,
  • 5–6 pomidorków koktajlowych,
  • olej do smażenia, 
  • łyżka płatków drożdżowych (lub parmezanu).

Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej, następnie podsmażyć roślinne klopsiki z obu stron aż do zarumienienia. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie podgrzać na oleju na drugiej patelni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać zioła i passatę pomidorową. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połączyć makaron z sosem oraz klopsikami. Dodać pokrojone pomidorki i wierzch posypać płatkami drożdżowymi lub parmezanem.

Ekspresowe placuszki bananowe 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 1½ szklanki mleka roślinnego, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • olej do smażenia,
  • ulubione owoce, opcjonalnie orzechy.

Wykonanie: Mąkę, banany, mleko, proszek do pieczenia oraz sodę zblendować na jednolitą masę. Na patelni podgrzać olej. Masę nakładać na dobrze rozgrzany olej i smażyć ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażone placuszki wyłożyć na ręcznik papierowy, by wciągnął tłuszcz. Placuszki przyozdobić ulubionymi owocami.

Aksamitne curry z ryżem

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • puszka mleczka kokosowego,
  • 2 łyżeczki przyprawy curry,
  • pół łyżeczki suszonego imbiru,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, następnie dodać cebulę i przyprawy. Chwilę podsmażyć, aż cebula delikatnie zmięknie. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, dodać do reszty składników. Całość smażyć ok. 5–10 minut do miękkości warzyw. W tym czasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do podsmażonych składników dodać mleczko kokosowe oraz odsączoną z wody ciecierzycę i całość dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem wedle uznania. 

Mamy nadzieję, że dzięki naszym inspiracjom na domowe posiłki na wynos nie zabraknie Ci pomysłów na zdrowy i pyszny lunch do pracy czy szkoły.