Lato to czas, który obfituje w warzywa i owoce. Warto więc wykorzystać te dobra natury i wprowadzić je do codziennego jadłospisu. Prezentujemy szybkie i smaczne przepisy, które nie wymagają gotowania i świetnie sprawdzą się w upalne dni!

Słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym

Fot. Materiały prasowe

Przygotowanie: 20 minut
Porcje: 1

Składniki:

  • Jogurt naturalny OSM Piątnica – 4 łyżki
  • majonez  – 1 łyżka
  • sól, pieprz, cukier do smaku (po szczypcie)

Ulubione warzywa i dodatki typu:

  • fasolka czerwona konserwowa
  • grillowany filet z kurczaka pokrojony w kostkę
  • pomidorki koktajlowe
  • pomidory suszone pokrojone w paseczki
  • rukola
  • roszponka
  • cebula czerwona pokrojona w półkrążki
  • papryka świeża pokrojona w paseczki
  • marchewka pokrojona w cieniutkie słupki
  • dynia świeża pokrojona w cieniutkie słupki

Wykonanie:
Połączyć jogurt naturalny z majonezem i dodać przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. W słoiku o pojemności ok. 650 ml układać warstwami wszystkie składniki, zaczynając od sosu. Kolejno układać te, które nie chłoną wilgoci np. fasolka, kurczak, marchew, dynia, pomidorki, sałaty. Smacznego!

Sernik na zimno z serkiem mascarpone

Fot. Materiały prasowe

Przygotowanie: ok. 4 godz.
Składniki:

  • serek Mascarpone Piątnica – 500 g
  • śmietana 36% Piątnica – 400 g
  • Masło Ekstra Piątnica – 90 g
  • borówki amerykańskie – 250 g
  • maliny – 250 g
  • ciasteczka owsiane – 200 g
  • galaretka malinowa – 1 opakowanie
  • gorąca woda – 400 ml
  • migdały – 100 g
  • żelatyna – 15 g
  • woda – 60 ml
  • cukier – 150 g

Wykonanie:

  1. Ciasteczka owsiane pokruszyć, a następnie dodać do nich drobno posiekane i podprażone na suchej patelni migdały. Do całości wlać rozpuszczone masło i poczekać ok. 0,5 godz., aby stężało. Masę przełożyć do tortownicy i lekko ubić dłonią.
  2. Żelatynę rozpuścić w wodzie i pozostawić, by stężała. 75 g cukru ubić ze śmietaną, a drugą połowę dodać do serka mascarpone. Ucierać na gładką masę. Żelatynę dodać do serka mascarpone i mieszać razem z ubitą wcześniej śmietaną. Na przygotowany wcześniej w tortownicy spód wylać przygotowaną masę. Na wierzchu ułożyć owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieścić w lodówce na ok. 3 godz.
  3. W czasie gdy sernik jest w lodówce, rozpuścić galaretkę w 400 ml wody i odstawić do wystygnięcia. W momencie, gdy galaretka zacznie tężeć, zalać sernik z owocami i ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia. Smacznego!

Pomidory faszerowane Serkiem Wiejskim