Przysmak ten, wywodzący się z Belgii, podbił już cały świat. W Polsce świeże gofry najczęściej można kupić w budkach ciągnących się wzdłuż deptaków charakterystycznych dla wakacyjnych kurortów, a także w objazdowych food truckach. Na pewno znajdziemy je też w regularnym menu każdej kawiarni czy cukierni. Jednak przy odrobinie wolnego czasu i chęci te pyszne, chrupiące i pulchne wafle możemy przyrządzić samodzielnie w domu. 

Gofry, obok naleśników, omletów i tostów, to bardzo uniwersalne danie, szybkie w przygotowaniu – idealne na rodzinne śniadanie lub deser. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a możliwość tworzenia własnych kompozycji za pomocą różnorodnych dodatków sprawia, że gofr dawno przestał się już kojarzyć jedynie z cukrem pudrem, dżemem czy bitą śmietaną. Można je jeść również w wersji wytrawnej, na zimno lub ciepło
– w każdej smakują dobrze i każdej trudno jest się oprzeć.Gofry na milion sposobów? Wystarczy dobrze przyrządzone ciasto, a dodatki pozostawcie waszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Poznajcie różne oblicza gofrów, oto kilka z nich:

Śniadanie w amerykańskim stylu 

Fot. Materiały prasowe

Macie ochotę na typowe amerykańskie śniadanie? Nic prostszego! Choć początkowo połączenie słonego, wędzonego boczku z syropem klonowym i słodkimi goframi może wydawać się nietrafione, to wystarczy jeden gryz i można dać się uwieść, już po jednym gryzie przekonacie się, że to jednak strzał w dziesiątkę. Do śniadania można dodać jeszcze jajko sadzone, koniecznie z płynnym żółtkiem. Jest jedna uwaga – te gofry uzależniają!

Składniki: 

Gofry:
· 1 szklanka mąki pszennej
· 1 szklanka mleka Mazurski Smak UHT 3,2%
· 3 łyżki rozpuszczonego masła extra Mazurski Smak
· 3 jajka
· 1 łyżeczka cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta soli

Dodatki:
· 6 cienkich plastrów wędzonego boczku
· 4 łyżki syropu klonowego
· wiórki zimnego masła extra Mazurski Smak

Przygotowanie: 
W misce mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miksujemy mleko, masło i jajka. Wsypujemy do niej suche składniki i jeszcze raz miksujemy.
Ciasto odstawiamy na około 10 minut. 
Boczek smażymy na chrupko na patelni. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Smażymy gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy. Gotowe gofry rozkładamy na dwa talerze, a następnie kładziemy na nich bekon. Każdą porcję polewamy 2 łyżkami syropu klonowego i posypujemy wiórkami masła.

Słodka klasyka z czekoladową nutką 

Fot. Materiały prasowe

Jak zrobić gofry czekoladowe, które są idealnie chrupiące i dłużej zachowują świeżość. Wystarczy dodać do nich kefir! W takiej wersji świetnie współgrają z bitą śmietaną i świeżymi owocami np. truskawkami, bananami lub borówkami. Z pewnością pokochają je dzieci.

Składniki: 
· 450 g kefiru Milko
· 200 g mąki pszennej
· 60 g masła extra Łaciate
· 3 jajka
· 2 łyżki cukru
· 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
· 1 łyżka kakao
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: 
Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Studzimy. 
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z kefirem i masłem.
Białka ubijamy na sztywno. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, cukry, kakao i proszek do pieczenia. 

Suche składniki powoli wsypujemy do mokrych, ciągle mieszając. Następnie delikatnie dodajemy do masy ubite białka. Pieczemy gofry w rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy.

Więcej przepisów na gofry w zaskakującym wydaniu znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.