Składniki:

  • Pomidory – 5 kg
  • Sól – 1 łyżka
  • Ulubione przyprawy i zioła

Przygotowanie: 

  1. Pomidory dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórki. Następnie pokroić w k
  2. ostkę.
  3. Przełożyć do garnka i gotować przez około 5 minut co chwilę mieszając.
  4. Po tym czasie, gdy pomidory zmiękną, należy przetrzeć je przez sitko.
  5. W dalszej kolejności przełożyć je z powrotem do garnka, dodać sól i ulubione przyprawy i/lub zioła (np. pieprz, czosnek, oregano, bazylia).
  6. Gotować na średnim ogniu, aż passata będzie miała kremową konsystencję.
  7. Gorącą passatę przelać do czystych i suchych słoików. Mocno je zakręcić i odstawić do góry dnem.
  8. Przykryć kocem i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Źródło: PD,  Alicja Ponderwww.akademiadobregosmaku.sggw.pl,