Domowa passata pomidorowa
Składniki:
- Pomidory – 5 kg
- Sól – 1 łyżka
- Ulubione przyprawy i zioła
Przygotowanie:
- Pomidory dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórki. Następnie pokroić w k
- ostkę.
- Przełożyć do garnka i gotować przez około 5 minut co chwilę mieszając.
- Po tym czasie, gdy pomidory zmiękną, należy przetrzeć je przez sitko.
- W dalszej kolejności przełożyć je z powrotem do garnka, dodać sól i ulubione przyprawy i/lub zioła (np. pieprz, czosnek, oregano, bazylia).
- Gotować na średnim ogniu, aż passata będzie miała kremową konsystencję.
- Gorącą passatę przelać do czystych i suchych słoików. Mocno je zakręcić i odstawić do góry dnem.
- Przykryć kocem i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Źródło: PD, Alicja Ponder, www.akademiadobregosmaku.sggw.pl,
Ostatnie komentarze