Pożywne i smaczne śniadanie w 15 minut? Z przepisami na wyjątkowe pasty na bazie serków Twój Smak z Piątnicy to możliwe! Zainspiruj się naszymi pomysłami i przygotuj pyszne pasty w kwadrans! Na wytrawnie lub na słodko. Przepisy przygotował i poleca Jerzy Marszałek, Szef Kuchni Piątnica.

Oryginalna pasta szpinakowa

Fot. Materiały prasowe

Przygotowanie: 15 min. Porcje: 4

Składniki:

·        200 g szpinaku

·        70 g orzechów nerkowca namoczonych w gorącej wodzie

·        200 g Serka śmietankowego Twój Smak Aksamitny z Piątnicy

·        1 jajko ugotowane na twardo

·        25 g płatków drożdżowych

·        sól, pieprz

·        sok z cytryny

Wykonanie:
Szpinak zmiksuj z orzechami nerkowca, następnie dodaj Serek Twój Smak Aksamitny i płatki drożdżowe, całość wymieszaj. Na końcu dodaj pokrojone w drobną kostkę jajko. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego!        

Pasta z ciecierzycą i jabłkiem

Fot. Materiały prasowe

Przygotowanie: 15 min. Porcje: 4

Składniki:

·        100 g gotowanej ciecierzycy

·        200 g Serka śmietankowego Twój Smak z Piątnicy

·        1 jabłko

·        pół łyżeczki soku z cytryny

·        szczypta cynamonu do smaku

·        30 g żurawiny

·        20 ml Napoju owsianego Piątnica Roślinna

Wykonanie:
Jabłko upiecz w temp. 200°C, a następnie zmiksuj. Ciecierzycę zmiksuj. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, na końcu dodaj żurawinę. Pastę włóż do lodówki, żeby się schłodziła.
Smacznego!