Po długiej zimie z niecierpliwością wypatrujemy pierwszych sygnałów wiosny. Potrzeba kontaktu ze słońcem nie jest tego jedynym powodem. Zimowe jadłospisy, w których królują rozgrzewające dania jednogarnkowe: zupy, gulasze i bigosy, większości z nas zdążyły się znudzić. Co zrobić, kiedy wyjątkowo dokucza nam tęsknota za świeżymi, chrupiącymi warzywami i przygotowywanymi z nich kolorowymi sałatkami? Szef kuchni Knorr chętnie przypomni o produktach, które znakomicie smakują nawet zimą i uprzyjemnią oczekiwanie na upragnione wiosenne przysmaki.

Gdy do wiosny daleko, pasjonaci gotowania chętnie stawiają na warzywa mrożone oraz kiszonki. Bardzo słusznie, lecz czy coś może równać się ze smakiem świeżych produktów? Istnieje bardzo dużo propozycji całorocznych, które smakują wyśmienicie niezależnie od daty w kalendarzu. Można wymienić również całkiem sporo warzyw, które właśnie zimą prezentują się doskonale. Wiele z nich śmiało można łączyć z innymi składnikami, by tworzyć apetyczne i kolorowe sałatkowe kompozycje.

Warzywa na okrągło

Nie powinny pojawiać się na stołach jedynie w formie niewielkiej porcji surówki do obiadu. Wystarczą odrobina chęci i garść inspiracji, by włączanie większej ilości warzyw do codziennego jadłospisu szybko weszło w nawyk. Dzień rozpoczęty gęstym koktajlem z pewnością będzie udany. Potem na scenę wkraczają sałatki. Są doskonałym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły lub lunch podczas pracy. Również sałatka w formie przekąski to świetny pomysł. Stanie się ona też znakomitą propozycją na kolację. Ponadto sałatki sprawdzą się w charakterze wyszukanej przystawki – w sam raz na przyjęcia albo romantyczny posiłek we dwoje.

Zastanawiacie się pewnie, jakich składników użyć, gdy nowalijek jeszcze brak lub pokazują się bardzo nieśmiało? Szef kuchni Knorr poleca kreatywne tworzenie kompozycji, w których mogą pojawiać się szpinak, jarmuż, rukola, sałata lodowa dostępne w sklepach przez cały rok, także zimą. Łączcie je z kolorowymi paprykami oraz burakami. Przekonajcie się, że szpinakowa sałatka z pomarańczą i burakiem to świetna alternatywa dla spowszedniałych kanapek i zawiesistych zimowych zup.

Szpinakowa sałatka z pomarańczą i burakiem

Fot. Materiały prasowe

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 300 g młodych liści szpinaku
  • 1 burak gotowany
  • ½ bulwy kopru włoskiego
  • 2 pomarańcze
  • 50 g sera koziego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki Chili z Indii Knorr
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy wymieszaj w misce z łyżką miodu i chili. Możesz je również delikatnie posolić. Następnie rozłóż orzechy na blasze do pieczenia, na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 5-7 minut. Poczekaj do momentu, aż miód ulegnie karmelizacji. Po tym czasie orzechy odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomarańcze sparz, osusz, otrzyj ze skórki i wytnij z nich cząstki. Upieczonego wcześniej buraka oraz koper włoski zetrzyj na tarce.
  3. W misce połącz oliwę z oliwek z trzema łyżkami wody lub soku, który powstał na skutek wycinania pomarańczy. Wsyp saszetkę Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr.
  4. Przygotuj duży półmisek. Rozłóż na nim liście szpinaku, pomarańcze, kawałki koziego sera, plastry buraka, kopru włoskiego oraz orzechy. Sałatkę polej sosem.

Zanim dojrzeją nowalijki…

Z jednej strony, Nowy Rok wydaje się idealnym momentem na wprowadzanie pozytywnych zmian w swoim życiu. Rozpoczęcie regularnej aktywności sportowej czy zmiana jadłospisu królują wśród postanowień noworocznych. Z drugiej strony – nadal utrzymująca się zimowa aura może szybko ostudzić nawet największy entuzjazm. Ciepły koc zamiast długiego spaceru i kaloryczne przekąski zamiast fit przepisów często wydają się dużo bardziej zachęcającą opcją. Dlatego tak ważne jest przygotowywanie dań smacznych i atrakcyjnych wizualnie, a jednocześnie zgodnych z zasadami zdrowego odżywiania, na którym tak bardzo nam zależy.

Co jeść, kiedy jeszcze chwilę musimy zaczekać na chrupiący szczypiorek, rzodkiewkę i zieloną sałatę prosto z grządki? Do stworzenia apetycznych sałatek przyda się wspomniany wcześniej jarmuż – to jeden z najpyszniejszych zimowych produktów. Niech nie zabraknie warzyw korzeniowych: selera, marchwi i pietruszki. Mieliście już okazję spróbować skorzonery? Jeśli nie, to właśnie idealny moment! Dzięki dobrze przemyślanym składnikom, sałatki każdego dnia mogą wyglądać i smakować inaczej.

Nie zapominajcie o dodatkach, które staną się ukoronowaniem potrawy. Świetnie do tego nadają się kiełki, które z łatwością można wyhodować w domu, a ich świeży smak uprzyjemni oczekiwanie na pierwsze wiosenne skarby. Jeszcze tylko dressing, który połączy wszystkie składniki i już – wyśmienita sałatka gotowa! A w tym pomogą sosy sałatkowe Knorr, które znakomicie podkreślą smak różnorodnych sałatek.

Dla przełamania pierwszych lodów szczególnie polecamy sałatkę z selerem naciowym i rukolą. Znajdziecie w niej produkty, które warto wykorzystać także w innych przepisach. Oto idealna pora na przeprowadzanie kulinarnych eksperymentów – dzięki nim będziecie w pełni gotowi na wiosnę.

Sałatka z selerem naciowym i rukolą

Fot. Materiały prasowe

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 400 g rukoli
  • 1-2 kłącza selera naciowego
  • 2 jabłka
  • 50 g pestek dyni
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Koperkowo-ziołowego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Upraż pestki dyni na suchej patelni. Odstaw na bok.
  2. Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy Knorr połącz w naczyniu z trzema łyżkami wody oraz trzema łyżkami oliwy z oliwek.
  3. Obierz kłącze selera. W tym celu wyciągnij z łodygi włókniste nitki i pokrój je pod skosem w cienkie paseczki. Obierz marchewkę, a z jabłek powycinaj części nasienne. Składniki pokrój pod skosem, jak selera.
  4. Umyj rukolę i wsyp ją do miski. Do całości wrzuć marchewkę, seler, jabłka oraz uprażone pestki dyni. Sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj.

Sałatka, czyli konkret

„Sałatką to jeszcze nikt się nie najadł” – często spotykamy się z tego typu opinią. Trudno się temu dziwić, ponieważ przez długi czas sałatki funkcjonowały w zbiorowej świadomości wyłącznie jako uzupełnienie dania głównego. Na szczęście to się zmienia. W wyniku rosnącego z roku na rok zainteresowania zdrowym odżywianiem sałatki są traktowane jako stały element menu. Jeśli jednak zależy wam na tym, by były bardziej treściwe, możecie wykorzystać kilka trików.

Użycie roślin strączkowych – soczewicy, ciecierzycy, fasoli i grochu – sprawia, że sałatki z powodzeniem mogą występować na stole w roli dania głównego. Strączki nie tracą swoich walorów nawet w środku zimy. Sałatki warto wzbogacać różnego rodzaju kaszami – od dobrze znanych w polskich kulinariach kaszy gryczanej czy pęczak, aż po nieco bardziej orientalne bulgur oraz kuskus. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do sałatki dodać też porcję ulubionego sera albo jajek. Tuńczyk lub mięso drobiowe też doskonale komponują się z warzywnymi smakami. Obawiacie się reakcji domowników na nietuzinkowe rozwiązania i obiad w nowej wersji? Przy najbliższej okazji podajcie drobiową sałatkę, a nikt nie będzie zawiedziony!

Drobiowa sałatka

Fot. Materiały prasowe

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 400 g miksu sałat
  • 1 wędzone udko z kurczaka
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 2 kłącza selera naciowego
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Francuskiego Knorr
  • 100 ml jogurtu typu greckiego
  • 50 g czarnych oliwek
  • 3 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

  1. Upraż orzechy na suchej patelni. Odstaw na bok.
  2. Mięso drobiowe oddziel od kości, a następnie pokrój je w kostkę. Suszone pomidory oraz seler również pokrój w kosteczkę. Czarne oliwki poprzekrawaj na pół.
  3. W naczyniu połącz zawartość opakowania Sosu sałatkowego Francuskiego Knorr z jogurtem i ketchupem.
  4. Do dużej miski wsyp miks sałat i dodaj pozostałe składniki. Całość wymieszaj z sosem sałatkowym.

Informacja prasowa