Składniki:

  • Łosoś
  • Awokado
  • Jajko
  • Oliwki
  • Sałata
  • Pomidor
  • Cebula czerwona
  • Siemię lniane
  • Olej lniany
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła
  • Cytryna

Przygotowanie: Na talerzu lub w misce wyłożyć umyte liście sałaty. Rozłożyć na nich oliwki, ugotowane na twardo jajo, pokrojone pomidory, awokado i całość posypać siemieniem lnianym. Jeśli łosoś pochodzi z rzetelnego źródła i mamy pewność, że jest wysokiej jakości i świeżości można pokroić go na kawałki i dodać do sałatki w postaci surowej. Jeśli nie jesteśmy pewni jego pochodzenia należy poddać go działaniu wysokiej temperatury. Aby wyniknąć strat cennych kwasów tłuszczowych omega-3 najlepiej przygotować go na parze lub upiec w piekarniku przez krótki czas. Przygotować sos z oleju lnianego, soli, pieprzu i ulubionych ziół i polać nim sałatkę. Całość skropić sokiem z cytryny, który wykazuje działanie przeciwutleniające, co zapobiegnie utlenianiu się nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Źródło: PD,  Alicja Ponderwww.akademiadobregosmaku.sggw.pl,