Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Jaki jest najmodniejszy kolor tego sezonu? Stawiamy na zieleń i szpinak! Poznajcie smaczne propozycje szefa kuchni Knorr na podanie tego warzywa i włączenie go do swoich wiosennych specjałów.
Głównym celem Międzynarodowego Dnia Szpinaku jest zwrócenie uwagi na uniwersalność liściastego warzywa i zachęcenie do kulinarnych eksperymentów. Kupując świeży szpinak, należy zwrócić uwagę na jego wygląd. Liście powinny mieć intensywnie zielony kolor, bez żadnych nalotów i plam. Dobrze jest wybierać szpinak o niedużych, jędrnych liściach i drobnych łodygach.
Jeśli z jakichś przyczyn nie jesteśmy przekonani do jedzenia szpinaku w surowej formie, wykorzystajmy go do zrobienia smacznego koktajlu. Warzywo połączcie z ogórkiem, zielonym jabłkiem, bananem, limonką, natką pietruszki i miodem. Szczypta aromatycznego cynamonu pasuje idealnie. Świetnie smakują kombinacje szpinaku z sokiem pomarańczowym, selerem naciowym, awokado albo melonem.
Znudzeni sałatą lodową albo kapustą pekińską? Świeży szpinak wspaniale prezentuje się w sałatkach, zastępując produkty, które znacznie częściej pojawiają się w takich kompozycjach. Szczególnie polecamy podawać go w towarzystwie cienkich plastrów upieczonego buraka, pestek dyni z dodatkiem miodu oraz chili, mandarynek i sera feta. Sięgnijcie po recepturę na szpinak z mandarynkami, opracowaną przez szefa kuchni Knorr i przekonajcie się, że zrobienie szykownego posiłku ze szpinakiem jest naprawdę proste.
Ilość porcji: 3
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jeśli nie dysponujecie świeżymi liśćmi szpinaku, w kuchni śmiało można wykorzystać szpinak mrożony, który nadaje się do różnorodnych potraw. Od przystawek i imprezowych przekąsek, aż po dania odpowiednie na obiad czy kolację. Podsmażając szpinak na patelni, warto dodać do niego czosnek, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. W tak prostej formie znakomicie pasuje do drobiu, ryb i makaronu. W połączeniu z twarogiem albo fetą tworzy wyśmienite nadzienie do pierogów oraz naleśników.
Znakomicie prezentuje się zestawienie ciasta francuskiego i szpinaku. Można podawać je w formie roladek lub apetycznych kieszonek. Szpinak wykorzystacie jako podstawę nadzienia do cannelloni lub dużych muszli makaronowych. Fantastycznie pasuje do wegetariańskiej lasagne. Podczas przyjęcia w ramach przystawki warto podać zupę krem ze szpinaku – będzie to udany początek uczty!
Ostatnie komentarze