Jaki jest najmodniejszy kolor tego sezonu? Stawiamy na zieleń i szpinak! Poznajcie smaczne propozycje szefa kuchni Knorr na podanie tego warzywa i włączenie go do swoich wiosennych specjałów.

Surowy szpinak – co warto wiedzieć?

Głównym celem Międzynarodowego Dnia Szpinaku jest zwrócenie uwagi na uniwersalność liściastego warzywa i zachęcenie do kulinarnych eksperymentów. Kupując świeży szpinak, należy zwrócić uwagę na jego wygląd. Liście powinny mieć intensywnie zielony kolor, bez żadnych nalotów i plam. Dobrze jest wybierać szpinak o niedużych, jędrnych liściach i drobnych łodygach.

Szpinakowe miksowanie

Jeśli z jakichś przyczyn nie jesteśmy przekonani do jedzenia szpinaku w surowej formie, wykorzystajmy go do zrobienia smacznego koktajlu. Warzywo połączcie z ogórkiem, zielonym jabłkiem, bananem, limonką, natką pietruszki i miodem. Szczypta aromatycznego cynamonu pasuje idealnie. Świetnie smakują kombinacje szpinaku z sokiem pomarańczowym, selerem naciowym, awokado albo melonem.

Sałatki ze szpinakiem w roli głównej

Znudzeni sałatą lodową albo kapustą pekińską? Świeży szpinak wspaniale prezentuje się w sałatkach, zastępując produkty, które znacznie częściej pojawiają się w takich kompozycjach. Szczególnie polecamy podawać go w towarzystwie cienkich plastrów upieczonego buraka, pestek dyni z dodatkiem miodu oraz chili, mandarynek i sera feta. Sięgnijcie po recepturę na szpinak z mandarynkami, opracowaną przez szefa kuchni Knorr i przekonajcie się, że zrobienie szykownego posiłku ze szpinakiem jest naprawdę proste.

Szpinak z mandarynkami

Ilość porcji: 3

Składniki:

  •  400 g świeżego szpinaku
  • 1 upieczony burak
  • 4 mandarynki
  • 100 g sera feta
  • 50 g pestek dyni
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szczypta Przyprawy płatki chili z wędzoną papryką Knorr
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Połącz pestki dyni z łyżką miodu, odrobiną soli i szczyptą Przyprawy płatki chili z wędzoną papryką Knorr. Rozłóż pestki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz je przez około 8 minut w 180°C do momentu, aż miód ulegnie karmelizacji. Pestki odstaw do ostygnięcia i następnie je pokrusz.
  2. Resztę miodu wymieszaj z oliwą z oliwek, 3 łyżkami wody i zawartością opakowania Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr.
  3. Umyj szpinak, wysusz go i umieść w dużym półmisku. Upieczonego i wystudzonego buraka pokrój w cienkie plasterki. Mandarynki obierz ze skórki i podziel na fileciki. Tak przygotowane składniki również rozłóż na półmisku.
  4. Na koniec posyp sałatkę pokruszonym serem feta i pestkami dyni. Danie polej sosem.

Szpinak na szybko

Jeśli nie dysponujecie świeżymi liśćmi szpinaku, w kuchni śmiało można wykorzystać szpinak mrożony, który nadaje się do różnorodnych potraw. Od przystawek i imprezowych przekąsek, aż po dania odpowiednie na obiad czy kolację. Podsmażając szpinak na patelni, warto dodać do niego czosnek, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. W tak prostej formie znakomicie pasuje do drobiu, ryb i makaronu. W połączeniu z twarogiem albo fetą tworzy wyśmienite nadzienie do pierogów oraz naleśników.

Popisowe dania ze szpinakiem

Znakomicie prezentuje się zestawienie ciasta francuskiego i szpinaku. Można podawać je w formie roladek lub apetycznych kieszonek. Szpinak wykorzystacie jako podstawę nadzienia do cannelloni lub dużych muszli makaronowych. Fantastycznie pasuje do wegetariańskiej lasagne. Podczas przyjęcia w ramach przystawki warto podać zupę krem ze szpinaku – będzie to udany początek uczty!