Kalmary z grilla z nadzieniem z bazylii o cytrynowym aromacie
Ten przepis skierowany jest do osób, które są gotowe na prawdziwe wyzwania przy grillu. Po dokładnym oczyszczeniu kalmarów przychodzi czas na wypełnienie ich aromatycznym nadzieniem z bazylii z cytrynową nutką. Nie będzie najłatwiej, ale za to jak przepysznie!
Kalmary z grilla z nadzieniem z bazylii o cytrynowym aromacie
Składniki:
- kalmary
Do nadzienia:
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627- 220 g chleba
- 20 g soku z cytryny
- skórka z cytryny
- 30 g bazylii
- 50 g oliwy z oliwek extra virgin
- sól i czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Aby przygotować grillowane kalmary, najpierw zadbaj o oczyszczenie kalmarów:
- opłucz je dobrze pod bieżącą wodą
- delikatnie usuń kępkę z ciała i odłóż na bok
- wyjmij przezroczystą chrząstkę z wnętrza korpusu i usuń wnętrzności rękami, dokładnie myjąc wnętrze kalmara pod bieżącą wodą
- zdejmij skórę kałamarnicy rękami lub małym nożem
- na koniec podnieś kępkę mackami i usuń oko, przecinając je nożem.
2. Teraz można przejść do przygotowania nadzienia:
- chleb pokroić w kostkę i włożyć do miksera wyposażonego w stalowe ostrza
- dodać pieprz, sól, uprzednio umyte oraz wysuszone liście bazylii, skórkę z cytryny i sok z połowy (przefiltrowany);
na koniec oliwę z oliwek; - blendować do uzyskania dość grubej konsystencji.
3. Oczyść kalmary i włóż nadzienie do środka łyżką, uważając, aby wypełnić je do końca i pozostawić kilka centymetrów miejsca u góry, aby można było je zamknąć.
3. W tym momencie podnieś kępkę za pomocą macek, które wcześniej usunąłeś, umieść ją na końcu kałamarnicy i uszczelnij otwór wykałaczką, przebijając zarówno krawędzie kałamarnicy, jak i kępkę wykałaczką; w ten sposób przymocujesz kępkę do korpusu kałamarnicy i zapobiegniesz wydostawaniu się nadzienia.
4. Rozgrzej dobrze grill (patelnię) i nasmaruj olejem, a następnie połóż nadziewane kalmary na jednej stronie i pozwól im się grillować przez 6 minut. Gdy utworzy się ładna, złocista skórka, obróć kalmary na drugą stronę i gotuj przez kolejne 6 minut.
5. Po ugotowaniu wyjmij kalmary z grilla i pokrój je na pół pod kątem, aby pokazać nadzienie. Grillowane kalmary są gotowe do podania!
Autor przepisu: Miłosz Sroka, ekspert kulinarny marki Portside
Przeczytaj także
- prev
- Następny
Ostatnie komentarze