Ten przepis skierowany jest do osób, które są gotowe na prawdziwe wyzwania przy grillu. Po dokładnym oczyszczeniu kalmarów przychodzi czas na wypełnienie ich aromatycznym nadzieniem z bazylii z cytrynową nutką. Nie będzie najłatwiej, ale za to jak przepysznie!

Kalmary z grilla z nadzieniem z bazylii o cytrynowym aromacie

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • kalmary

Do nadzienia:

  • 220 g chleba
  • 20 g soku z cytryny
  • skórka z cytryny
  • 30 g bazylii
  • 50 g oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować grillowane kalmary, najpierw zadbaj o oczyszczenie kalmarów:

  • opłucz je dobrze pod bieżącą wodą
  • delikatnie usuń kępkę z ciała i odłóż na bok
  • wyjmij przezroczystą chrząstkę z wnętrza korpusu i usuń wnętrzności rękami, dokładnie myjąc wnętrze kalmara pod bieżącą wodą
  • zdejmij skórę kałamarnicy rękami lub małym nożem
  • na koniec podnieś kępkę mackami i usuń oko, przecinając je nożem.

2. Teraz można przejść do przygotowania nadzienia:

  • chleb pokroić w kostkę i włożyć do miksera wyposażonego w stalowe ostrza
  • dodać pieprz, sól, uprzednio umyte oraz wysuszone liście bazylii, skórkę z cytryny i sok z połowy (przefiltrowany);
    na koniec oliwę z oliwek;
  • blendować do uzyskania dość grubej konsystencji.

3. Oczyść kalmary i włóż nadzienie do środka łyżką, uważając, aby wypełnić je do końca i pozostawić kilka centymetrów miejsca u góry, aby można było je zamknąć.

3. W tym momencie podnieś kępkę za pomocą macek, które wcześniej usunąłeś, umieść ją na końcu kałamarnicy i uszczelnij otwór wykałaczką, przebijając zarówno krawędzie kałamarnicy, jak i kępkę wykałaczką; w ten sposób przymocujesz kępkę do korpusu kałamarnicy i zapobiegniesz wydostawaniu się nadzienia.

4. Rozgrzej dobrze grill (patelnię) i nasmaruj olejem, a następnie połóż nadziewane kalmary na jednej stronie i pozwól im się grillować przez 6 minut. Gdy utworzy się ładna, złocista skórka, obróć kalmary na drugą stronę i gotuj przez kolejne 6 minut.

5. Po ugotowaniu wyjmij kalmary z grilla i pokrój je na pół pod kątem, aby pokazać nadzienie. Grillowane kalmary są gotowe do podania!

Autor przepisu: Miłosz Sroka, ekspert kulinarny marki Portside