Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Ten przepis skierowany jest do osób, które są gotowe na prawdziwe wyzwania przy grillu. Po dokładnym oczyszczeniu kalmarów przychodzi czas na wypełnienie ich aromatycznym nadzieniem z bazylii z cytrynową nutką. Nie będzie najłatwiej, ale za to jak przepysznie!
Składniki:
Do nadzienia:
Sposób przygotowania:
1. Aby przygotować grillowane kalmary, najpierw zadbaj o oczyszczenie kalmarów:
2. Teraz można przejść do przygotowania nadzienia:
3. Oczyść kalmary i włóż nadzienie do środka łyżką, uważając, aby wypełnić je do końca i pozostawić kilka centymetrów miejsca u góry, aby można było je zamknąć.
3. W tym momencie podnieś kępkę za pomocą macek, które wcześniej usunąłeś, umieść ją na końcu kałamarnicy i uszczelnij otwór wykałaczką, przebijając zarówno krawędzie kałamarnicy, jak i kępkę wykałaczką; w ten sposób przymocujesz kępkę do korpusu kałamarnicy i zapobiegniesz wydostawaniu się nadzienia.
4. Rozgrzej dobrze grill (patelnię) i nasmaruj olejem, a następnie połóż nadziewane kalmary na jednej stronie i pozwól im się grillować przez 6 minut. Gdy utworzy się ładna, złocista skórka, obróć kalmary na drugą stronę i gotuj przez kolejne 6 minut.
5. Po ugotowaniu wyjmij kalmary z grilla i pokrój je na pół pod kątem, aby pokazać nadzienie. Grillowane kalmary są gotowe do podania!
Autor przepisu: Miłosz Sroka, ekspert kulinarny marki Portside
Ostatnie komentarze