Dorada po francusku
Wakacje z pewnością upłyną wam pod znakiem wielu pyszności prosto z rusztu, dlatego dorzucamy propozycję marki Portside na jedne z nich. Tym razem prezentujemy doradę lub labraksa w pysznej oprawie z pora i fenkułu.
Dorada po francusku (lub labraks po francusku)
Składniki:
- 2 dorady lub labraksy
- 1 większy fenkuł
- 1 por
- 2 cytryny
- pęczek natki z pietruszki
- kilka gałązek tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 80 ml oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 6271. Zaczynamy od farszu: kroimy fenkuł i pora w słupki, cytrynę w plasterki, zaś czosnek, natkę i tymianek zostawiamy w całości. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i energicznie mieszamy całość.
2. Przechodzimy do faszerowania dorad. Wkładamy do brzucha tyle farszu, ile się tylko da; jeśli zostanie jeszcze trochę farszu, można położyć go na ryby. Nadziane dorady odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby mogły nabrać smaków i aromatów.
3. Po odpoczynku wrzucamy nafaszerowane ryby na gorącego grilla. Pieczemy je po 8-9 min z każdej strony – i już, można serwować!
Autor przepisu: Miłosz Sroka, ekspert kulinarny marki Portside
Przeczytaj także
- prev
- Następny
Ostatnie komentarze