Wakacje z pewnością upłyną wam pod znakiem wielu pyszności prosto z rusztu, dlatego dorzucamy propozycję marki Portside na jedne z nich. Tym razem prezentujemy doradę lub labraksa w pysznej oprawie z pora i fenkułu.

Dorada po francusku (lub labraks po francusku)

Składniki:

  • 2 dorady lub labraksy
  • 1 większy fenkuł
  • 1 por
  • 2 cytryny
  • pęczek natki z pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 ml oliwy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od farszu: kroimy fenkuł i pora w słupki, cytrynę w plasterki, zaś czosnek, natkę i tymianek zostawiamy w całości. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i energicznie mieszamy całość.

2. Przechodzimy do faszerowania dorad. Wkładamy do brzucha tyle farszu, ile się tylko da; jeśli zostanie jeszcze trochę farszu, można położyć go na ryby. Nadziane dorady odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby mogły nabrać smaków i aromatów.

3. Po odpoczynku wrzucamy nafaszerowane ryby na gorącego grilla. Pieczemy je po 8-9 min z każdej strony – i już, można serwować!

Autor przepisu: Miłosz Sroka, ekspert kulinarny marki Portside

Fot. Materiały prasowe