Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Starożytni Egipcjanie wierzyli, że dodaje odwagi. W średniowieczu noszono go jako amulet. Jako jego ojczyznę wskazuje się Azję, lecz aktualnie stanowi ważny składnik kuchni niemal całego świata. Mowa o czosnku, oczywiście! Choć z produktem tym związana jest niejedna fantastyczna legenda, z okazji Dnia Czosnku szef kuchni Knorr poleca przyjrzeć się bliżej jego kulinarnym zastosowaniom i wyjść poza utarte kuchenne schematy.
Za piciem ciepłego mleka z czosnkiem, do czego przekonywały nas babcie i mamy, nie każdy przepada. Czosnkowi jednak nie można odmówić walorów, dzięki którym nawet najłagodniejsze i neutralne w smaku dania zyskują dużo ciekawszy i bardziej wyrazisty charakter.
Wystarczy połączyć go z jogurtem naturalnym i tymiankiem, by uzyskać smaczny dip do mięs albo warzyw.
Bruschetta, czyli słynna włoska grzanka, bez czosnku nie smakowałaby tak samo dobrze. Przed wstawieniem do piekarnika, kromki należy skropić oliwą oraz natrzeć czosnkiem. Pozostaje już tylko dodanie świeżych pomidorów i gotowe!
Jeśli zrobiliście duże zapasy warzywa i obawiacie się, że nie zdążycie go zużyć, część możecie zamrozić. Tego wyśmienitego dodatku do potraw nie warto marnować i to nie tylko podczas Dnia Czosnku!
Dodajemy go do marynat, pieczonych i smażonych mięs, warzywnych sosów… Intensywne smak i aromat sprawiają, że nie trzeba używać go w dużych ilościach i z tego względu często jest postrzegany wyłącznie jako przyprawa. Istnieje jednak wiele dań, w których czosnek gra pierwsze skrzypce.
Zupy czosnkowe to kapitalne przystawki, które sprawdzają się na co dzień i od święta. Kilka główek czosnku, ugotowane ziemniaki i porcja sera mascarpone – z tych składników wyczarować można gęsty, aksamitny krem. Na jednej porcji trudno będzie poprzestać! Jeśli chcecie zobaczyć czosnek w wersji naprawdę wykwintnej, skorzystajcie z pomysłu szefa kuchni Knorr na krewetki z grillowanym czosnkiem. To bardzo szykowny wariant szaszłyków, dzięki którym zaimponować można najbardziej wymagającym gościom.
Ilość porcji: 7
Składniki:
Sposób przygotowania:
Robienie domowych przetworów przechodzi aktualnie renesans. Na półkach w piwnicach i spiżarniach lądują już nie tylko kiszone ogórki i marynowane grzyby. Szukając kolejnych inspiracji, warto zwrócić uwagę na czosnek. Można przygotować do niego zalewę z dodatkiem gorczycy, chili, rozmarynu, ziół prowansalskich, musztardy, miodu albo czerwonego wina. Marynowane ząbki czosnku tracą swój ostry smak, więc stają się doskonałym uzupełnieniem kanapek, sałatek i koreczków idealnych na przyjęcia.
Ostatnie komentarze