Jedzenie ryb to już nie tylko tradycja świąteczna, ale obowiązkowy element jadłospisu. Serwowane w restauracjach, z chęcią przenoszą się do naszych domów, pokazując swoje najsmaczniejsze oblicze. Dla każdego coś dobrego! Ryby charakteryzują się delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem, które dobrze komponuje się z całą gamą różnorod-nych składników. Dobrze włączyć je również do letniego menu. Przynęta gotowa? Sięgnij po najlepsze przepisy szefa kuchni Knorr, a ryba sama zwabi się na talerz! 

Król górskich potoków

W górskich potokach czuje się jak ryba w wodzie, dlatego wybiera nurty z krystalicznie czystą wodą. Należy do rodziny łososiowatych. O kim mowa? Powitajcie pstrąga i zróbcie mu miej-sce na rozgrzanym ruszcie. To ryba, która idealnie nadaje się na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną w towarzystwie grilla. Z dodatkiem koperku, masła czy oliwy smakuje jeszcze lepiej. Pstrąg lekko podpieczony na ruszcie nie traci swojej delikatności, a co lepsze, zyskuje charak-teru. Szef kuchni Knorr poleca pstrąga z grilla jako alternatywę dla ciężkostrawnych dań z rusztu. Rybę można podawać z dodatkiem grillowanych warzyw, które dopełnią przygotowa-ną potrawę.

Pstrąg z grilla

Fot. Materiały prasowe

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 1,5 łyżeczki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 0,5 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

  1. Rybę starannie umyj oraz oczyść. W tym celu pozbądź się łusek i jeszcze raz umyj pstrąga na zewnątrz i w środku.
  2. Skrop mięso oliwą z oliwek oraz posyp Delikatem przyprawą uniwersalną Knorr.
  3. We wnętrzu ryby umieść masło i kilka gałązek koperku.
  4. Pstrąga grilluj przez około 10 minut z każdej strony.

Francja elegancja

Łosoś od lat cieszy się popularnością i dobrą sławą. To bez wątpienia produkt uniwersalny, ponieważ znakomicie smakuje w wersji smażonej, duszonej, pieczonej czy grillowanej. Ryba sprawdzi się zarówno w roli efektownej przystawki, jak i dania głównego serwowanego pod-czas uroczystego obiadu. Łososia można podawać w wersji solo, ale nie tylko. Dobrze czuje się także w towarzystwie innych składników. Co powiecie na łososia w cieście? To danie łączy w sobie całą gamę smaków i różnorodnych struktur. Delikatny łosoś obtoczony chrupiącym ciastem francuskim, a to wszystko z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów, sera ricotta i papryczki chili. To danie popisowe, obok którego nie da się przejść obojętnie!

Łosoś w cieście

Fot. Materiały prasowe

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

sos:

  • 200 g pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie Sosu do pieczeni jasnego Knorr

farsz:

  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 450 g szpinaku
  • 2 łyżki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 300 g sera ricotta
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg fileta z łososia
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj i podsmaż czosnek, chili i cebule. Do całości dodaj rozmrożony oraz odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Wszystko smaż jeszcze przez moment. Następnie dopraw do smaku jedną łyżką Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr i gałką muszkatołową. Ostudź szpinak i połącz go z serkiem ricotta oraz pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami.
  2. Rybę oczyść z ości oraz usuń z niej skórę. Mięso posyp pozostałą częścią Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr. Łososia połóż na rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego. Na górze rozłóż szpinak. Roztrzep jajko i posmaruj nim brzegi ciasta. Na koniec zroluj ciasto. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut.
  3. Pozostałe pół cebuli pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem przez około minutę.
  4. Patelnię odstaw z ognia. Następnie wlej 200 ml zimnej wody i połącz z Sosem do pieczeni jasnym Knorr. Wszystko starannie rozmieszaj, aby sos nie miał grudek. Gotuj go przez 5 minut. Po tym czasie zapraw śmietaną. Rybę podawaj z sosem.