Długie, jesienne wieczory na dobre zagościły w naszych domach. Obecnie ze względu na pandemię spędzamy w mieszkaniach jeszcze więcej czasu niż zazwyczaj o tej porze roku – najczęściej pod kocem i w towarzystwie ulubionej książki czy serialu. Działalność kin, restauracji i obiektów sportowych jest mocno ograniczona, a nasze wyjścia z domu często dotyczą tylko zakupów lub załatwienia pilnych spraw. Jednak, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, nawet z tak krótkich „wypraw” zazwyczaj wracamy zmarznięci czy przemoknięci. W takich sytuacjach idealnie sprawdzą się dania na ciepło, które umilą nam długie, chłodne wieczory. Co warto gotować jesienią? Podpowiadamy.

Gdy chłodno i mokro za oknem często czujemy się senni i zmarznięci. Jesień to czas, w którym szczególnie powinniśmy dbać o odporność organizmu i dostarczać mu niezbędnych, zawartych w zdrowej diecie składników odżywczych. Dobrze jest spożywać także więcej ciepłych potraw, które rozgrzeją nas od środka i sprawią, że zimne jesienne dni będą zdecydowanie przyjemniejsze. Poza oczywistym kubkiem gorącej herbaty z imbirem, czy sokiem malinowym, warto sięgać też po ciepłe zupy czy odrobinę ostrzejsze, aromatyczne dania kuchni orientalnej, pełne zdrowych i rozgrzewających przypraw jak cynamon, kurkuma, curry, imbir czy kolendra.

Zupy kremy – prosto, smacznie, różnorodnie

Jak szybko przyrządzić pyszne i rozgrzewające danie? Zrobić zupę krem na bazie zmiksowanych warzyw! Są one proste w przygotowaniu i pozwalają w zdrowy sposób urozmaicać swoje menu. Jedną z ciekawych, typowo jesiennych propozycji jest zupa z dyni i gruszki. Poniżej prezentujemy przepis na to pyszne, ale też oryginalne połączenie smaków.