Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Długie, jesienne wieczory na dobre zagościły w naszych domach. Obecnie ze względu na pandemię spędzamy w mieszkaniach jeszcze więcej czasu niż zazwyczaj o tej porze roku – najczęściej pod kocem i w towarzystwie ulubionej książki czy serialu. Działalność kin, restauracji i obiektów sportowych jest mocno ograniczona, a nasze wyjścia z domu często dotyczą tylko zakupów lub załatwienia pilnych spraw. Jednak, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, nawet z tak krótkich „wypraw” zazwyczaj wracamy zmarznięci czy przemoknięci. W takich sytuacjach idealnie sprawdzą się dania na ciepło, które umilą nam długie, chłodne wieczory. Co warto gotować jesienią? Podpowiadamy.
Gdy chłodno i mokro za oknem często czujemy się senni i zmarznięci. Jesień to czas, w którym szczególnie powinniśmy dbać o odporność organizmu i dostarczać mu niezbędnych, zawartych w zdrowej diecie składników odżywczych. Dobrze jest spożywać także więcej ciepłych potraw, które rozgrzeją nas od środka i sprawią, że zimne jesienne dni będą zdecydowanie przyjemniejsze. Poza oczywistym kubkiem gorącej herbaty z imbirem, czy sokiem malinowym, warto sięgać też po ciepłe zupy czy odrobinę ostrzejsze, aromatyczne dania kuchni orientalnej, pełne zdrowych i rozgrzewających przypraw jak cynamon, kurkuma, curry, imbir czy kolendra.
Jak szybko przyrządzić pyszne i rozgrzewające danie? Zrobić zupę krem na bazie zmiksowanych warzyw! Są one proste w przygotowaniu i pozwalają w zdrowy sposób urozmaicać swoje menu. Jedną z ciekawych, typowo jesiennych propozycji jest zupa z dyni i gruszki. Poniżej prezentujemy przepis na to pyszne, ale też oryginalne połączenie smaków.
Składniki:
– 1 kg obranej ze skórki dyni
– 4 duże gruszki
– 2 marchewki
– 3 szklanki wody
– 3 łyżki masła klarowanego
– 1 pietruszka
– 3 łyżki śmietanki Łaciata 12%
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i gruszkę obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy dynię i marchewkę. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pietruszkę, dynię z marchewką i gruszkę – czekamy, aż będą miękkie. Po tym czasie dodajemy przyprawy. Całość blendujemy. Na sam koniec dodajemy śmietankę Łaciatą. Voilà!
Innym pomysłem na rozgrzewające potrawy jest dodanie do nich oryginalnych ziół i przypraw typowych dla kuchni indyjskiej, które łączą w sobie niesamowity aromat i charakterystyczny orientalny smak. Kolorowe i pachnące dania idealnie sprawdzą się jako pełnowartościowy obiad czy kolacja.
Składniki:
– 500 g filetu z kurczaka
– 180 g jogurtu naturalnego
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka startego korzenia imbiru
– 2 łyżeczki kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka chili
– ½ łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
– 700 ml passaty pomidorowej
– 80 ml śmietanki Łaciata 30%
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła extra Łaciate
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka cukru sól
Dodatkowo:
– posiekana kolendra
– ryż lub chlebki naan
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Następnie mieszamy w miseczce ze wszystkimi składnikami marynaty: jogurtem, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawiamy do zamarynowania na 1 godzinę lub najlepiej całą noc. Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i usuwamy jej nadmiar ręcznikami papierowymi. Smażymy krótko z każdej strony na patelni. Czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i przesmażamy. Następnie wsypujemy kmin rzymski oraz obie papryki i smażymy przez minutę, ciągle mieszając. Na koniec wlewamy passatę i dodajemy cukier.
Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po upływie wyznaczonego czasu do sosu dodajemy obsmażonego kurczaka. Ponownie przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Gdy kurczak będzie już miękki, na patelnię wlewamy śmietankę.
Całość doprawiamy solą do smaku, zdejmujemy z gazu, posypujemy kolendrą i serwujemy z ryżem lub chlebkami naan.
Ostatnie komentarze