Gofry w wydaniu deserowym znamy i lubimy chyba wszyscy. A gdyby tak połączyć migdałową słodycz ciasta z wytrawnym smakiem pesto i podać w towarzystwie sałaty, kawałeczków buraka i sera? Podpowiadamy – będzie pysznie, będzie smacznie, będzie zdrowo.

Pyszne, sycące i chrupiące gofry z burakami, serem i pesto

Pyszne, sycące i chrupiące gofry z burakami, serem i pesto
Pyszne, sycące i chrupiące gofry z burakami, serem i pesto / Fot. Materiały prasowe

Składniki (ok. 20 gofrów)

– 2 szklanki mąki pszennej

– 1,5 szklanki wody gazowanej

– 1 szklanka mleka

– 3 łyżki tartych migdałów KRESTO

– 1/3 szklanki oleju Rapso

– 2 jajka

– 1/2–1 łyżeczka soli

(szklanka = 250 ml)

Składniki na pesto:

– 1 opakowanie orzechów piniowych KRESTO (100 g)

– 1 szklanka listków bazylii

– 2 ząbki czosnku

– olej Rapso

– sól do smaku

Dodatkowo:

– 3 ugotowane/upieczone buraki

– 200 g ulubionego sera, np. koziego

– rukola

Wykonanie:

Przygotuj ciasto na gofry:

1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

2. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.

3. Piecz gofry na złocisty kolor. Czas pieczenia i chrupkość gofrów uzależniona jest od mocy gofrownicy. Im jest silniejsza, tym szybciej je upieczemy i będą bardziej chrupiące.

Przygotuj pesto:

1. Orzeszki podpiecz na suchej patelni na lekki brąz.

2. Miksuj je z obranym czosnkiem i bazylią stopniowo dolewając olej, aż do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości.

3. Na koniec dopraw pesto solą.

Gotowe gofry podawaj z porcją sałaty, pokrojonymi burakami oraz serem. Całość skrop pesto. Dodanie tartych migdałów podnosi walory odżywcze dania.

Smacznego!