Niezależnie od tego, czy organizujesz kolację dla przyjaciół, świąteczne spotkanie, czy urodziny, deska serów to przekąska, która zawsze spotyka się z ogromny entuzjazmem zaproszonych gości. To wybór nr 1 z wielu powodów – każdy znajdzie na niej coś smacznego dla siebie, jej estetyczny wygląd zachęca do częstowania się. A co istotne — nie wymaga gotowania. Poniżej wskazówki, dzięki którym twoja deska serów okaże się prawdziwym hitem!

Deska sera – jakie produkty wybrać i ile?

Przede wszystkim postaw na różnorodność. Umieść na swojej desce co najmniej 4 różne sery, o różnej konsystencji: twarde, miękkie i półmiękkie. Zacznij od swoich ulubionych. Doskonałym wyborem do lekkiego winna będzie Aldamer, ser typu szwajcarskiego, o łagodnym, słodkawym i delikatnym smaku. – podpowiada Ewa Polińska ze Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Deska serów może się składać także z serów Goudy i Edamski, których miąższ jest bardziej miękki od serów typu szwajcarskiego. To kolejna propozycja ekspertki – Gouda i Edam to najbardziej znane sery typu holenderskiego. Pierwszy charakteryzuje się wyrazistym, pobudzającym zapachem i śmietankowym smakiem. Z kolei smak sera Edamskiego zachwyca łagodnością, doprawioną ciekawą, lekko orzechową nutą. W tym towarzystwie świetnie odnajdzie się także łagodny francuski ser brie, serwowany z dodatkiem orzechów i dżemu czy grecka feta, posypana pokruszonymi ziarenkami pieprzu i kilkoma plasterkami sera cheddar.

Deska serów, oprócz walorów smakowych, powinna także cieszyć oczy. Dlatego wybierając sery, warto również mieć na uwadze ich kształty: kwadrat, okrąg, trójkąt, plasterki. To sprawia, że ​​deska serów jest ciekawsza wizualnie. Jeśli podajemy deskę serów jako przystawkę, potrzebujemy tylko około 30 gramów sera na osobę. Jeśli deska serów ma pełnić rolę głównego dania, wówczas trzeba liczyć 60 gramów lub więcej. Zawsze warto mieć pod ręką bezpieczny zapas, aby uzupełnić deskę w razie potrzeby.