Składniki do przygotowania na cztery osoby:

  • 100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • 300 ml nektaru z cranberry
  • 1 limetka z uprawy organicznej
  • 150 g świeżych malin (opcjonalnie malin mrożonych)
  • 150 g kefiru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • listki melisy lub mięty do przybrania

Przygotowanie:

1. Cranberries i nektar z żurawinowy gotować bez przykrycia przez 4-5 minut. Odstawić na noc pod przykryciem w chłodne miejsce.
2. Limetkę umyć, zetrzeć z niej skórkę, wycisnać sok. Maliny przetrzeć przez sito. Cranberries z sosem, skórka˛ i sokiem z limetki, puree z malin, kefirem i cukrem wanilinowym wlać do miksera i zmiksować na najwyższych obrotach. Przelać do szklanek, podawać ozdobione listkami melisy lub mięty.