Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso, które smakuje wybornie zarówno w wersji smażonej, jak i duszonej. Są na tyle uniwersalne, że podawać je można soute lub w towarzystwie różnorodnych sosów, a dzięki dodatkom zyskują zupełnie nowego charakteru. Z odrobiną sera pleśniowego, białego wina i kaparów wyeksponujemy ich smak i z pewnością stworzymy wykwintne danie.

Polędwiczki w sosie serowym

Fot. Materiały prasowe

Składniki (4 porcje):

· 500 g polędwiczki wieprzowej

· olej Rapso

· 1 cebula szalotka

· 2 ząbki czosnku

· kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)

· 150 g sera typu blue

· 150 ml śmietany 30%

· 1 szklanka wytrawnego białego wina

· kapary z szypułkami Il Conte di Roma

· papryczki piri-piri Il Conte di Roma

· gałka muszkatołowa

· sól, pieprz

Wykonanie :

1. Polędwiczki dokładnie oczyszczamy z błon i kroimy na około 1 cm kawałki. Posypujemy je solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, następnie układamy polędwiczki i smażymy ze wszystkich stron mięso.

3. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i dodajemy na patelnię. Całość podsmażamy przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

4. Dolewamy wino, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy mięso do momentu wyparowania płynu.

5. Na koniec dodajemy śmietanę, pokruszony ser i zioła. Całość mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut.

6. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kapary i papryczkę i gotowe.