Gęś pieczona z jabłkami w cydrze
Składniki:
1 gęś
½ szklanki cydru lub wody
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 6274 duże jabłka
3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
Sposób przygotowania:
- Oczyszczoną gęś natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pozostawić na kilkanaście godzin, a najlepiej przygotować ją dzień wcześniej przed planowanym pieczeniem.
- Do wnętrza włożyć pokrojone w ćwiartki jabłka, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą.
- Przełożyć do brytfanny, wstawić do nagrzanego do temp. 220ºC piekarnika, po upływie 30 minut pieczenia zlać z brytfanny tłuszcz, który się wytopił, wlać pół szklanki cydru lub wody, przykryć pokrywką lub aluminiową folią, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170ºC, piec jeszcze ok. 2,5 godziny.
- Na ostatnie 15 minut pieczenia można ponownie zdjąć pokrywkę, by gęś się mocno zrumieniła.
- Przed podaniem zostawić gęś w brytfannie pod przykrywką na ok 15 minut, aby mięso „odpoczęło”.
Krystyna Ziejewska, prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi
Źródło: PD, Alicja Ponder, www.akademiadobregosmaku.sggw.pl,
Ostatnie komentarze