Nie masz pomysłu na szybki obiad? Czasem najprostsze przepisy są najlepszym rozwiązaniem. W kuchni warto sięgać do zapomnianej polskiej kulinarnej klasyki. Czasem wystarczą trzy składniki, takie jak jajka, mąka i twaróg, by w krótkim czasie wyczarować pożywny posiłek dla całej rodziny. Kluski leniwe, bo o nich mowa, najlepiej smakują na słodko: ze śmietaną, cynamonem, cukrem lub sezonowymi owocami. Poznaj patent na szybki i smaczny obiad, który przed laty wykorzystywały nasze mamy i babcie.

Ale czemu leniwe?

Serowe, słodkie i do tego leniwe. Dlaczego? Nazwa nie jest przypadkowa – kluski leniwe, bo ich wykonanie nie wymaga od nas wielkiego zaangażowania – robi się je z 3 składników, jak pierogi, ale dużo szybciej, bez długiego wałkowania, wykrawania, a przede wszystkim nadziewania i lepienia. Choć ze względu na skład nazywane są także pierogami, to bardziej pasuje do nich określenie: kluski. Wystarczy, że produkty wrzucimy do jednej miski, krótko wyrobimy, pokroimy nożem i wrzucimy do wrzątku. Leniwe były popularne w Polsce już wiele lat temu, bo to danie tanie, sycące, szybkie i proste w wykonaniu. Pyszne słodkie kluski ztwarogiem będzie w stanie zrobić każdy.

Słodkie kluski leniwe

Ten obiad pokochają wszyscy! Dzieci, bo kluski można posypać cukrem i dorośli, bo zaspokoi głód i będzie odskocznią od tradycyjnego zestawu: ziemniaki, surówka i kotlet. To idealne danie, gdy szybko potrzebujemy pomysłu na obiad, a w kuchni mamy tylko podstawowe składniki. Wystarczy mąka, jajko i twaróg. Nie wierzysz? Sprawdź!