Co roku przed Dniem Mamy głowimy się nad prezentem. Szukamy perfum, biżuterii, torebek i innych akcesoriów, które chociaż w części wyrażą naszą miłość i wdzięczność. A może zamiast wyszukanych podarunków, słodkości albo kolejnych bibelotów zdobyć się na proste gesty? Mamy pomysł, jak możesz zaskoczyć swoją mamę! Pozwól jej odpocząć, zrelaksować się, przejmij jej domowe obowiązki i przygotuj proste, ale efektowne potrawy, które na pewno zrobią na niej wrażenie.

Zaskocz ją… pozytywnie

Urządź prawdziwe domowe SPA! Niech mama we własnym domu poczuje się, jak wnajlepszym hotelu. Zacznij od relaksującej kąpieli ze świeczkami, bąbelkami i muzyką w tle. A Ty w tym czasie…

Przygotuj jej oryginalną przystawkę

Crostini – brzmi wybornie? To nic innego jak włoska przekąska z małych opiekanych lub grillowanych kromek pieczywa z różnymi dodatkami. Przygotuj wersję na słodko z ciekawym połączeniem borówek z kremowym i delikatnym serkiem śmietankowym. To proste i szybkie danie idealne na rozpoczęcie świętowania Dnia Mamy.

Crostini z serkiem i borówkami

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 250 g borówek amerykańskich
  • serek śmietankowy Łaciaty naturalny
  • 1-2 łyżek miodu

Przygotowanie:Bagietkę kroimy na kromki i opiekamy w tosterze. Borówki myjemy iosuszamy. Każdą kromkę smarujemy serkiem śmietankowym, kładziemy kilka borówek oraz polewamy odrobiną miodu.

Zaserwuj zdrowy i pożywny obiad

Gdy po kąpieli mama wraz z przekąską zasiądzie na kanapie z ciekawą książką lub przed telewizorem, oglądając ulubiony serial, Ty będziesz mieć czas na ugotowanie obiadu. Nie chodzi o wymyślne potrawy i skomplikowane przepisy. Najlepiej sprawdzi się prosty patent ze zdrowym akcentem, czyli makaron z kurczakiem i dodatkiem szpinaku. Pamiętasz, jak mama w dzieciństwie przemycała w Twojej diecie szpinak, bo ma pozytywny wpływ na oczy? Teraz Ty zrób jej niespodziankę i podaj tę często nielubianą przez dzieci roślinę, ale w przepysznej wersji doprawionej czosnkiem.

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 250 g szpinaku
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki masła ekstra Mazurski Smak
  • 50 g ser Jantar Mlekpol

Przygotowanie:Tagliatelle gotujemy al dente i odcedzamy. Szpinak myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, a następnie obsmażamy lekko na maśle i posypujemy curry. Dodajemy cebulkę i 1/3 czosnku. Wszystko razem smażymy przez ok. 5 minut. Dodajemy szpinak, zioła prowansalskie i przyprawy. Razem dusimy przez 5 minut, po czym dorzucamy resztę czosnku. Dodajemy śmietankę Łaciatą i chwilę dusimy. Dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy. Posypujemy startym serem.

Więcej inspiracji na dania idealne dla mamy lub słodki deser, który osłodzi jej życie i będzie zwieńczeniem Twojego kulinarnego podarunku, znajdziesz na www.najlepszewkuchni.pl.