Długie letnie wieczory i słoneczna pogoda sprzyjają wspólnemu biesiadowaniu przy stole. Aby jak najlepiej wykorzystać trwające jeszcze wakacje, w ciepłe dni warto swoją kuchnię przenieść w plener – na przykład organizując grilla. Podpowiadamy, co zrobić, by urozmaicić dania z rusztu.

Pizza z mięsem i serem mozzarella

Kiełbasa, karkówka czy inne rodzaje mięsa, choć są klasykami polskiego grillowania, niektórym mogą wydawać się mało atrakcyjne. Jeśli chcemy pokusić się o nieco więcej ekstrawagancji, możemy wykorzystać grill do… wypieku pizzy z dodatkiem kurczaka i wędzonego boczku! Jedyne, czego potrzebujemy, to odpowiedni kamień, który nagrzany na ruszcie do właściwej temperatury, wypiecze ciasto z wyjątkowo chrupiącą skórką.

Składniki:

Ciasto:

· 1,5 szklanki mąki tortowej typu 450

· 2,5 dag świeżych drożdży

· 150 ml ciepłej wody

· szczypta soli

· 2 łyżki oleju

Dodatki:

· 250 g kurczaka

· 1 cebula

· 1 ząbek czosnku

· pół łyżeczki ziół prowansalskich

· 1 łyżka oleju

· 2-3 łyżki sosu barbecue

· 10 dag wędzonego boczku

· 250 g sera tartego mozzarella Mlekpol

Przygotowanie:

Do pokruszonych drożdży wsypujemy cukier, mieszamy, a następnie dodajemy ciepłą wodę. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wodę z drożdżami, mieszamy do połączenia składników i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wlewamy olej i dodajemy sól, a następnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodaje