Marynaty grillowe do mięs
Sezon grillowy w pełni, a na ruszcie króluje kiełbasa, karkówka i steki. Wyjątkowy smak grillowanych przysmaków, to jednak nie tylko sposób przyrządzania. Sekret idealnego grillowanego mięsa kryje się również w odpowiednio dobranych przyprawach. Podpowiadamy, jak przygotować domowej roboty marynaty, które perfekcyjnie podkreślą walory mięs.
Marynaty grillowe do mięs
Składniki marynaty z sosem sojowym:
· 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627· 1/2 cytryny
· gałązki świeżego rozmarynu
· 4 ząbki czosnku
· 3 łyżki oleju Rapso
Wykonanie:
1. Sos i olej przelewamy do miski. Dodajemy wyciśnięty sok oraz otartą skórkę z cytryny.
2. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy wraz z rozmarynem do miski. Całość dokładnie mieszamy.
3. Marynata idealnie nadaje się do wieprzowiny.
Składniki marynaty z ciemnym piwem:
· 1/2 litra piwa
· 2 łyżeczki musztardy francuskiej
· 1–2 ostre papryczki
· 1 i 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)
· 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
· 3 łyżki oleju Rapso
Wykonanie:
1. Piwo i olej przelewamy do miski. Dodajemy przyprawy, musztardę oraz pokrojoną papryczkę i dokładnie mieszamy.
2. Marynata doskonale komponuje się z drobiem.
Składniki marynaty z octem balsamicznym:
· 1/2 szklanki octu balsamicznego, np. malinowego
· gałązki świeżego cząbru, tymianku
· 1 ząbek czosnku
· 2 łyżeczki pieprzu marynowanego Beach Flower
· 1 i 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)
· 3 łyżki oleju Rapso
Wykonanie:
1. Ocet przelewamy do miski i dodaj zioła oraz sól.
2. Pieprz rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy go wraz z pokrojonym czosnkiem do miski, a następnie mieszamy dokładnie. Całość wymieszaj.
3. Marynata o bardzo klasycznym smaku, doskonała do każdego rodzaju mięsa.
Przeczytaj także
- prev
- Następny
Ostatnie komentarze