Grillowanie jest bardzo popularnym sposobem przyrządzania posiłków w okresie letnim. Potrawy z grilla cenimy przede wszystkim za niepowtarzalne walory smakowe i zapachowe oraz przyjemność przyrządzania posiłku w plenerze.

Przygotowując dania na grillu, warto wybierać produkty o jak najmniejszej zawartości tłuszczu i przyrządzać je w taki sposób, by ograniczyć do minimum spływanie tłuszczu na źródło ciepła. Dobrze również zastosować marynatę z dodatkiem octu jabłkowego, który wspomaga trawienie. Dania z grilla dobrze jest podawać w obecności warzyw, które są bogate w błonnik, a także z dodatkiem ananasa, który zawiera bromelainę i pomaga w trawieniu białek.

Składniki:

  • ser halloumi
  • ananas
  • musztarda
  • sok z cytryny
  • ocet jabłkowy
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie marynaty: W szklance wymieszać 2 łyżki musztardy z łyżką soku z cytryny i łyżką octu jabłkowego. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać razem z solą i pieprzem do składników mokrych. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Przygotowanie szaszłyków: Ser halloumi pokroić na małe kawałki. Wymieszać dokładnie w marynacie i zostawić w lodówce na całą noc. Na około godzinę przed grillowaniem przygotować szaszłyki nadziewając na zmianę kawałki sera z kawałkami ananasa na dużą wykałaczkę lub patyczki do szaszłyków. Grillować do momentu aż ser będzie zarumieniony.

Źródło: PD,  Alicja Ponderwww.akademiadobregosmaku.sggw.pl,