Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Nie masz pomysłu na obiad? A może szukasz przepisu na wyjątkowe, weekendowe śniadanie? W obu przypadkach świetnym wyborem będą zapiekane naleśniki! Sprawdź dlaczego.
Pyszne naleśniki z patelni sprawdzą się doskonale w obu przypadkach!
Szukając przepisu na jakieś oryginalne danie, rzadko mamy na myśli naleśniki. Jednak taka forma, jak zapiekane naleśniki, prezentują się i smakują naprawdę wyjątkowo! Co ważne, możemy przygotować je zarówno na obiad, lunch, a jeśli mamy na to czas – również na śniadanie. Danie to jest pożywne, pyszne, a do tego, jeśli zadbamy o odpowiednie jego podanie, wygląda jak z wykwintnej restauracji.
Danie, jakim są zapiekane naleśniki, przygotowujemy początkowo dokładnie tak jak naleśniki klasyczne. Po usmażeniu delikatnych placków, smarujemy je np. masą z twarożka, serka mascarpone, czy też serka homogenizowanego. Następnie zwijamy je i układamy obok siebie na patelni nadającej się do użycia w piekarniku. Polewamy naleśniki klasyczną masą budyniową i pieczemy. Po około pół godziny w 200 stopniach polewamy je ulubionym sosem, np. pomarańczowym czy truskawkowym, przybieramy świeżymi, sezonowymi owocami i podajemy. Smacznego!
Ostatnie komentarze