Pięć składników i kilka minut przygotowania – czyli szybki, prosty i smaczny sposób na domowe chrupki sezamkowe.

Sprawdzą się jako słodka przekąska, którą możemy poczęstować niezapowiedzianych gości lub dawka energii podczas przerwy na lunch.

Smacznego!

Sezamki domowe z orzechami

Składniki

⁃ 200 g sezamu Kresto

⁃ 100 g orzechów arachidowych Kresto (wyłuskanych)

⁃ 300 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack

⁃ 2 łyżki miodu płynnego

⁃ 2 łyżki wody

Wykonanie

1. Sezam i orzechy przesypujemy na patelnię i prażymy do lekkiego zbrązowienia.

2. Cukier mieszamy z wodą i przekładamy na patelnię. Podgrzewamy na średnim ogniu, do skarmelizowana się. Podczas tego procesu cukru nie mieszamy – możemy potrząsać patelnią. Karmelizacja trwa kilka minut.

3. Przygotowujemy 2 arkusze papieru do pieczenia. Wyłączamy ogień, dodajemy miód, mieszamy i dodajemy sezam z orzechami. Szybko mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia.

4. Całość przykrywamy drugim kawałkiem papieru i przy pomocy wałka rozwałkowujemy masę na grubość 3–4 milimetrów.

5. Po uzyskaniu odpowiadającej nam grubości sezamków ściągamy górną warstwę papieru i od razu kroimy masę sezamową.

6. Odstawiamy do wystygnięcia.

Sezamki domowe z orzechami
Sezamki domowe z orzechami / Fot. Materiały prasowe