Pancakesy to przysmak, który najczęściej występuje w towarzystwie syropu klonowego. Dzisiejszą propozycją chcemy złamać ten schemat i pokusić się o bardziej urozmaicony poczęstunek. Z domowym masłem orzechowym i ulubionymi owocami możesz tworzyć na bazie pancakesów rozmaite kompozycje smakowe, które nasycą każdego głodomora. Smacznego!

Pancakesy bananowe z masłem orzechowym i owocami

Pancakesy bananowe z masłem orzechowym i owocami
Fot. Materiały prasowe

Składniki na placki (około 16 placków):

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego demerara Gold Pack
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatki :

  • 1/2 szklanki orzechów arachidowych tartych BackMit
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1/4 łyżeczki soli
  • garść płatków migdałowych KRESTO
  • ulubione owoce

Wykonanie:

1.Suche składniki wymieszaj w misce.
2.Wymieszaj olej, jajko, mleko lekko spieniając.
3.Obierz banany i rozgnieć widelcem na papkę.
4.Połącz ze sobą wszystkie składniki i odstaw na 15 minut.
5.Po tym czasie smaż niewielkie placuszki, nakładając łyżką ciasto na suchą patelnię. Uwaga: patelnia musi być nieprzywierająca. Jeżeli takiej nie masz, to smaż na niewielkiej ilości oleju lub masła.
6.Gdy na cieście pojawią się wyraźne pęcherzyki – obróć placki na drugą stronę.
7.Przełóż orzechy do blendera, dodaj olej i sól, zmiksuj na krem – do powstania gładkiej masy jak masło orzechowe.
8.Placuszki podawaj z masłem orzechowym oraz ulubionymi owocami i płatkami migdałowymi (wcześniej możesz je podprażyć na suchej patelni, aby wydobyć aromat).