Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Pancakesy to przysmak, który najczęściej występuje w towarzystwie syropu klonowego. Dzisiejszą propozycją chcemy złamać ten schemat i pokusić się o bardziej urozmaicony poczęstunek. Z domowym masłem orzechowym i ulubionymi owocami możesz tworzyć na bazie pancakesów rozmaite kompozycje smakowe, które nasycą każdego głodomora. Smacznego!
Składniki na placki (około 16 placków):
Dodatki :
Wykonanie:
1.Suche składniki wymieszaj w misce.
2.Wymieszaj olej, jajko, mleko lekko spieniając.
3.Obierz banany i rozgnieć widelcem na papkę.
4.Połącz ze sobą wszystkie składniki i odstaw na 15 minut.
5.Po tym czasie smaż niewielkie placuszki, nakładając łyżką ciasto na suchą patelnię. Uwaga: patelnia musi być nieprzywierająca. Jeżeli takiej nie masz, to smaż na niewielkiej ilości oleju lub masła.
6.Gdy na cieście pojawią się wyraźne pęcherzyki – obróć placki na drugą stronę.
7.Przełóż orzechy do blendera, dodaj olej i sól, zmiksuj na krem – do powstania gładkiej masy jak masło orzechowe.
8.Placuszki podawaj z masłem orzechowym oraz ulubionymi owocami i płatkami migdałowymi (wcześniej możesz je podprażyć na suchej patelni, aby wydobyć aromat).
Ostatnie komentarze