Karnawał w Polsce – oprócz tańców i hucznej zabawy – kojarzy się często z dobrym, wystawnym i sutym jedzeniem. W tym okresie nie szczędzimy sobie rozmaitych słodkości, które często i chętnie przyrządzamy sami. Finał karnawałowej fety przypada na Tłusty Czwartek. W ten dzień często licytujemy się kto zjadł więcej pączków czy faworków, próbując pobić swój ubiegłoroczny rekord. Zakup takich wypieków w cukierni, to droga na skróty, a świeże i pyszne pączki o niepowtarzalnym smaku można w krótkim czasie przygotować w domu. 

Słodkie kuleczki inne niż wszystkie 

Tradycyjne pączki drożdżowe wymagają poświęcenia i spędzenia kilku godzin w kuchni, dlatego często lepszym wyborem wydaje się kupienie ich w cukierni. Pyszną alternatywą są dla nich małe pączkowe kuleczki z mascarpone, które nie wymagają wyrastania. Warto wypróbować ten przepis, zwłaszcza przy okazji Tłustego Czwartku. Gdy cała porcja rozejdzie się w mgnieniu oka, dorobisz kolejną w nie dłużej niż pół godziny!

Pączki z mascarpone 

Składniki: 

  • 250 g serka mascarpone Mlekpol
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka wódki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 700 ml oleju do smażenia

Przygotowanie: 

W misce umieszczamy serek mascarpone i jajka (ważne, by miały temperaturę pokojową) oraz mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli oraz łyżeczkę wódki. Ciasto dokładnie mieszamy – powinno być lekko klejące i bardzo gęste. W średnim garnku rozgrzewamy olej, aż do temperatury około 180 stopni. Sprawdzamy, czy olej jest wystarczająco gorący poprzez wrzucenie na niego kawałka ciasta. Jeśli ciasto od razu wypłynie i zacznie się smażyć, to oznacza, że olej gotowy do rozpoczęcia smażenia. Dłonie natłuszczamy olejem i formujemy kulki o średnicy około 2-3 centymetrów i powoli kładziemy na olej partiami. Pączki smażymy około 4-5 minut, pomagając im się obracać równomiernie. Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, umieszczając je na papierowych ręcznikach. Następnie obtaczamy w cukrze pudrze i podajemy do zjedzenia.

Leciutkie finger food 

Co najlepiej sprawdzi się na karnawałowym stole? Słodka przekąska, którą można zjeść rękoma bez pomocy sztućców. Świetną alternatywą dla tradycyjnego ciasta są małe pączki z waniliowego serka homogenizowanego. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie, są gotowe w niecałe 30 minut. Bez problemu zdążymy je przygotować nawet na chwilę przed karnawałową imprezą, ze składników, które zazwyczaj mamy w domowych zapasach. Każdy z uczestników spotkania może sięgnąć po tę pyszną przekąskę, gdy tylko najdzie go ochota, bez obaw o niezdrowe dodatki, które często znajdują się w gotowych ciastach.

Mini pączki z serka homogenizowanego 

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  •  250 g serka homogenizowanego Rolmlecz (waniliowy z laską wanilii)
  • 2 jajka· 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków
  • dodatkowo: kilka listków ręcznika papierowego w celu odsączenia pączków po usmażeniu

Przygotowanie: 

Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek homogenizowany. Składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy. Z tak powstałej masy formujemy małe pączki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron po kilka minut do uzyskania złotego koloru. Usmażone pączki wyjmujemy i układamy na rozłożonym ręczniku papierowym. Na koniec, po ostygnięciu, złociste kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze.

Więcej przepisów na pyszne słodkości znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.