Karnawał w Polsce – oprócz tańców i hucznej zabawy – kojarzy się często z dobrym, wystawnym i sutym jedzeniem. W tym okresie nie szczędzimy sobie rozmaitych słodkości, które często i chętnie przyrządzamy sami. Finał karnawałowej fety przypada na Tłusty Czwartek. W ten dzień często licytujemy się kto zjadł więcej pączków czy faworków, próbując pobić swój ubiegłoroczny rekord. Zakup takich wypieków w cukierni, to droga na skróty, a świeże i pyszne pączki o niepowtarzalnym smaku można w krótkim czasie przygotować w domu. 

Słodkie kuleczki inne niż wszystkie 

Tradycyjne pączki drożdżowe wymagają poświęcenia i spędzenia kilku godzin w kuchni, dlatego często lepszym wyborem wydaje się kupienie ich w cukierni. Pyszną alternatywą są dla nich małe pączkowe kuleczki z mascarpone, które nie wymagają wyrastania. Warto wypróbować ten przepis, zwłaszcza przy okazji Tłustego Czwartku. Gdy cała porcja rozejdzie się w mgnieniu oka, dorobisz kolejną w nie dłużej niż pół godziny!

Pączki z mascarpone 

Składniki: