Lody waniliowe z polewą jagodową
Lato upływa pod znakiem wakacji, pięknej pogody i oczywiście lodów! Pyszne, naturalne i domowe lody waniliowe z polewą na bazie świeżych sezonowych owoców to idealny deser dla całej rodziny!
Lody waniliowe z polewą jagodową
Składniki:
Lody waniliowe:
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627• 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego
• 300 ml schłodzonej śmietany 30%
• laska wanilii lub pasta/ ekstrakt waniliowy
Polewa jagodowa:
• 200 g jagód lub borówek (bądź innych sezonowych owoców)
• 100 ml wody Mama i ja
• 2-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości owoców)
Wykonanie:
1. W dużej misie ubij śmietanę.
2. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż nożem i zeskrob z niej ziarenka. Dodaj do śmietany. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mleko skondensowane. Ubijaj do mocnego spienienia (masa nie ubije się na sztywno).
3. Przelej całość do pojemnika. Zamknij go i wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
4. Jagody zasyp cukrem i lekko upraż w garnuszku lub na patelni.
5. Następnie zalej je wodą i duś do odparowania płynu (aż całość zgęstnieje). Podawaj do lodów.
Polewa sprawdzi się również do naleśników, gofrów, placuszków czy owsianki.
Woda źródlana Mama i ja
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
Strona www: https://wodadladziecka.pl/
Ostatnie komentarze