Skuś się na bajecznie wyglądające i niebiańsko smakujące ciasto, które nie wymaga pieczenia! Nasz blok czekoladowy oferuje prawdziwą feerię faktur i smaków. W każdym kawałku poczujesz rozpływającą się w ustach słodką, czekoladową masę, miękkie ryżowe ziarenka, kruche herbatniki, chrupiące orzechy nerkowca i orzeźwiającą słodko-kwaśną żurawinę. Pycha!

Blok czekoladowy z dodatkiem MIX BAKALII KRESTO

Blok czekoladowy z dodatkiem MIX BAKALII KRESTO
Fot. Materiały prasowe

Składniki:

· 500 g mleka w proszku
· 1 kostka masła 82% (200 g)
· 3/4 szklanki mleka
· 5 łyżek ciemnego kakao
· 2 małe paczki herbatników
· 1 szklanka ryżu preparowanego
· MIX BAKALII KRESTO Z NERKOWCEM – według uznania
· MIX BAKALII KRESTO Z ŻURAWINĄ – według uznania

Przygotuj również:

· formę keksówkę 22 cm x 11 cm
· papier śniadaniowy lub papier do pieczenia

Wykonanie:

1. Pokrusz herbatniki na małe kawałki.
2. Rozpuść masło z mlekiem i cukrem, dodaj kakao i zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.
3. Do masy dodaj mleko w proszku, a następnie stopniowo ryż, ciastka i bakalie. Dokładnie zamieszaj (jeśli masa jest bardzo gęsta, możesz dolać trochę ciepłego mleka).
4. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem, całość lekko dociśnij i wygładź (najlepiej zrobić to ręką, wtedy blok będzie równiutki).
5. Całość posyp bakaliami.
6. Wstaw do lodówki na kilka godzin, dzięki temu blok stwardnieje i da się ładnie pokroić.