Z dzieciństwa zapamiętujesz nie tylko konkretne wspomnienia, ale też smaki i zapachy. Kiedy poczujesz je w późniejszych latach – wywołują pozytywne skojarzenia. Jeśli potrzebujesz poprawić sobie nastrój lub zatęsknisz za smakołykami, które przygotowywała Ci babcia, koniecznie skorzystaj z naszych przepisów. Przypomnij sobie dania, które przywołają wspomnienia beztroskich lat.

Pancakes z serka homogenizowanego

Delikatnym i puszystym placuszkom z waniliowego serka homogenizowanego nie oprze się nawet dorosły. To idealna propozycja na słodkie, ale zdrowe śniadanie lub podwieczorek – świetnie komponujące się z sezonowymi owocami.

Pancakes z serka homogenizowanego
Fot. Materiały prasowe

Składniki:

· 150 g waniliowego serka homogenizowanego Rolmlecz

· 2 jajka

· 1 szklanka mąki pszennej

· 1 łyżka cukru pudru

· ½ łyżeczki sody oczyszczonej

· ½ łyżeczki proszku do pieczenia

· szczypta soli

· olej do smażenia

Przygotowanie: Do miski przesiej mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj serek homogenizowany, wymieszaj. Dalej miksując, stopniowo dodawaj mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj masę i formuj placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Jabłka w cieście naleśnikowym

To pomysł na deser, którego przygotowanie nie wymaga wykorzystania wielu składników. Zwykle masz je w swojej kuchni. Więc jeśli najdzie Cię ochota na wspomnienie deseru z dzieciństwa, to sięgnij po jabłka! Nic nie pachnie tak wspaniale, jak te owoce pieczone w cieście. Serwuj je z gałką lodów waniliowych.

Jabłka w cieście naleśnikowym
Fot. Materiały prasowe

Składniki:

· 100 g mąki pszennej

· 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej

· 200 ml mleka UHT Łaciate 3,2%

· 4 duże jabłka

· 2 duże jajka

· 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

· ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

· olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia

· cukier puder z cynamonem do oprószenia

Przygotowanie: W misce miksuj mąkę pszenną, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. Jabłka obierz i pokrój na plastry. Przy pomocy nożyka lub wykrawacza wytnij gniazda nasienne. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Plastry jabłka namocz w cieście naleśnikowym, a następnie kładź na patelnię na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor, a potem odsącz na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przełóż na talerz i podaj posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Tosty z masłem orzechowym i dżemem

Jaki jest sposób na niejadka? Zaserwować danie w wersji słodkiej. Ten patent działa też i w dorosłym życiu. Nie wierzysz? Spróbuj tostów, w których zamiast żółtego sera króluje masło orzechowe i ulubiony dżem. A co najlepsze ten rarytas przygotujesz sobie w dosłownie 10 minut!

Tosty z masłem orzechowym i dżemem

Składniki:

· 300 g masła orzechowego solonego

· 100 g masła ekstra Łaciate

· 4 kromki chleba tostowego

· np. dżem wiśniowy

Przygotowanie: Toster nagrzej i dodaj masło. Kiedy masło się rozpuści, grilluj tosty. Kiedy odrobinę przestygną, posmaruj je z jednej strony masłem orzechowym, a z drugiej masłem oraz dżemem. Złóż tosty i podaj na talerzu.