Cacio e Pepe, czyli najbardziej klasyczny, włoski makaron
Jeśli chciałbyś odnaleźć przepis na najprostszy i najbardziej klasyczny włoski makaron, będzie to zdecydowanie Cacio e Pepe. Dlaczego jest tak wyjątkowy i jak go przyrządzić?
Cacio e Pepe – włoska klasyka
Nazwa tego makaronu to w dosłownym tłumaczeniu ser i pieprz. Już sam ten fakt świadczy o wyjątkowej prostocie dania.
Historia Cacio e Pepe
Według legendy powtarzanej przez Włochów, receptura Cacio e Pepe to jeden z najstarszych przepisów włoskiej kuchni, który powstał na górskich pastwiskach. W historii tej, pasterze strzegący trzody pasącej się w górach, przygotowując dla siebie posiłki, korzystali z produktów, do których mieli dostęp. Był to właśnie słynny ser pecorino, a także makaron oraz pieprz. To proste, ale bardzo sycące danie, zapewniało im energię oraz pomagało przetrwać górskie warunki.
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627Wyjątkowy (i wyjątkowo prosty) przepis
Do przygotowania Cacio e Pepe, potrzebne nam będą wyłącznie trzy wspomniane już składniki. Bardzo ważna jest jednak ich jakość i świeżość. Tylko dzięki temu, osiągniemy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Po ugotowaniu makaronu, łączymy go ze startym serem, a także rozdrobnionym pieprzem i paroma łyżkami wody spod makaronu. Proporcje dobieramy według gustu, aż osiągniemy zadowalający nas smak oraz gęstość.
Przeczytaj także
- prev
- Następny
Ostatnie komentarze