Ręka w górę, kto nie lubi od czasu do czasu odrobiny słodyczy i przepysznego ciasta do popołudniowej kawy czy spotkania z bliskimi. Podpowiadamy, jak przygotować letnią pokusę, w której słodycz przełamana została kwaskowatym smakiem wiśni. A wszystko to w wersji całkowicie wegańskiej.

Wegańskie ciasto z wiśniami

Fot. Materiały prasowe

Składniki (foremka 19×28 cm):

· 1 szklanka mąki pszennej (160 g)

· 3 łyżki siemienia lnianego złocistego Kresto

· 130 g margaryny roślinnej

· 4 łyżki kakao gorzkiego lub karobu

· 100 g gorzkiej czekolady

· 1 szklanka mleka roślinnego niesłodzonego

· 1/2 lub 3/4 szklanki cukru brązowego trzcinowego Gold Pack (ilość według własnego uznania)

· 1 łyżka cukru z wanilią

· 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

· szczypta soli

· 500 g wiśni

· 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

· cukier puder

Wykonanie:

1. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy czekoladę i mleko, a całość podgrzewamy, mieszając aż do momentu połączenia się składników. Zagotowujemy składniki, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.

2. Do przesianej mąki dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. Następnie dolewamy do nich rozpuszczony płyn czekoladowy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wydrylowane wiśnie łączymy z mąką ziemniaczaną. Wylewamy ciasto do formy, a na wierzch wykładamy owoce.

4. Ciasto pieczemy w temp. 175°C, na środkowej półce, bez termoobiegu, przez około 45 minut, do momentu uzyskania tzw. suchego patyczka.

5. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.