Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Szakszuka to wyjątkowo aromatyczne danie pochodzące z Tunezji, które doskonale sprawdzi się na śniadanie. Sprawdź jak powinna zostać przygotowana .szakszuka na patelni Woll.
To danie, które niedawno zawładnęło polskimi kuchniami oraz kulinarnymi blogami i kontami w social mediach. Tunezyjska szakszuka zyskuje na coraz większej popularności!
Szakszuka, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza po prostu mieszankę, to jak już wspominaliśmy – bardzo aromatyczne i dobrze przyprawione danie, które pochodzi z Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej. Głównymi składnikami szakszuki są warzywa. Przede wszystkim pomidory, papryka, jajka, a także cebula oraz odpowiednio dobrane przyprawy, takie jak kumin czy kolendra.
Daniem, które doskonale sprawdzi się na śniadanie (lecz także na kolację) jest tytułowa szakszuka.
Szakszuka na patelni Woll jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu.
Potrzebne Ci będą: cebula, czosnek, czerwona papryka, pomidory malinowe, cukier, kumin, słodka i wędzona papryka w proszku, woda, oliwa, sól, a także kolendra bądź natka pietruszki. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak taką szakszukę przygotować krok po kroku, zajrzyj na bloga Na Talerzu, gdzie pojawił się szczegółowy przepis!
Ostatnie komentarze