Szakszuka to wyjątkowo aromatyczne danie pochodzące z Tunezji, które doskonale sprawdzi się na śniadanie. Sprawdź jak powinna zostać przygotowana .szakszuka na patelni Woll.

Aromatyczna szakszuka na patelni Woll

To danie, które niedawno zawładnęło polskimi kuchniami oraz kulinarnymi blogami i kontami w social mediach. Tunezyjska szakszuka zyskuje na coraz większej popularności!

Czym tak naprawdę jest szakszuka?

Szakszuka, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza po prostu mieszankę, to jak już wspominaliśmy – bardzo aromatyczne i dobrze przyprawione danie, które pochodzi z Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej. Głównymi składnikami szakszuki są warzywa. Przede wszystkim pomidory, papryka, jajka, a także cebula oraz odpowiednio dobrane przyprawy, takie jak kumin czy kolendra.

Szakszuka na patelni Woll – jak ją przygotować?

Daniem, które doskonale sprawdzi się na śniadanie (lecz także na kolację) jest tytułowa szakszuka.

Szakszuka na patelni Woll jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu.

Potrzebne Ci będą: cebula, czosnek, czerwona papryka, pomidory malinowe, cukier, kumin, słodka i wędzona papryka w proszku, woda, oliwa, sól, a także kolendra bądź natka pietruszki. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak taką szakszukę przygotować krok po kroku, zajrzyj na bloga Na Talerzu, gdzie pojawił się szczegółowy przepis!