Przed nami lato, ulubiona pora roku wielu osób. Podczas upałów warto zmienić nie tylko garderobę, ale także nawyki żywieniowe. Pomoże nam to zachować dobre samopoczucie i sprawi, że będziemy wyglądać promiennie.

Na czas wakacji warto porzucić ciężkostrawne dania. Najlepiej przygotowywać lekkie i sycące potrawy. Podpowiadamy, co jeść, by ochłodzić się w ciepłe dni i zadbać o formę.

1. Koktajle

Szybka i prosta w przygotowaniu alternatywa drugiego śniadania lub podwieczorku. Dodatkowo przygotowując ją nie musimy trzymać się przepisu. Wystarczy, że zbierzemy ulubione warzywa lub owoce, zblendujemy je i mamy gotową zdrową, szybką i sycącą przekąskę. Największym hitem, już od kilku lat są zielone koktajle. Wśród korzyści płynących z ich spożywania można wymienić m.in. utratę zbędnych kilogramów, wzrost poziomu energii, redukcję łaknienia oraz poprawę stanu naszej cery. Dodatkowo pijąc zielone koktajle dostarczamy organizmowi błonnika potrzebnego do wsparcia układu trawiennego i usunięcie z naszego ciała zbędnych toksyn.