Śmietanka i śmietana są jednymi z najpopularniejszych produktów mlecznych w Polsce. Wykorzystujemy je podczas przygotowywania wytrawnych dań, ale także słodkich deserów. Są nieodłącznym elementem sosów, zabielanych zup czy kremów do ciast i tortów. Przygotowując potrawy zastanawiasz się która nich sprawdzi się najlepiej i dlaczego ta z zawartością 12% tłuszczu niekoniecznie będzie dobrym składnikiem kremu do ciast? Koniecznie przeczytaj nasz przewodnik po śmietanowym świecie, dzięki któremu poznasz różnice i już zawsze będziesz wiedzieć, który rodzaj będzie idealny do Twojego ulubionego dania.

Czym różnią się od siebie śmietana i śmietanka?

Wybór pomiędzy śmietaną, a śmietanką zależy od planowanych dań. Śmietanka powstaje od razu po odwirowaniu mleka, ma płynną postać, jest lekko słodka w smaku. Ta druga to jej ukwaszona wersja – dzieje się tak po dodaniu do niej kultur bakterii mlekowych. Jej smak jest bardziej kwaskowaty, wytrawny.

Śmietanka – nieodłączny składnik deserów i lekkich kremów

Śmietanka 30% i 36% doskonale nadaje się do ubijania, a także jako składnik przepysznych kremów tortowych. Smak bitej śmietany z dodatkiem owoców w każdym z nas wzbudza najmilsze wspomnienia z dzieciństwa. Te z mniejszą zawartością tłuszczu, 18% i 12%, będą stanowiły świetny dodatek do zup typu krem i sosów, w których chcemy pozostać przy lekkiej, bardziej płynnej konsystencji.