Letnie imprezy plenerowe mają swój niepowtarzalny klimat – nieważne, czy to luźne spotkanie, przyjęcie, urodziny czy baby shower. Nie może na nich zabraknąć słodkości czy to pod postacią klasycznego ciasta, czy bardziej rozbudowanego słodkiego stołu. Co przygotować, aby zaspokoić podniebienia dorosłych i dzieci? Przedstawiamy 4 sprawdzone propozycje!

Ochota na deser zazwyczaj przychodzi po skosztowaniu wytrawnych potraw. Dlatego organizując wakacyjne spotkanie, warto przygotować przynajmniej jeden słodki poczęstunek – najlepiej taki, którego smak łączy się w szybkim przygotowaniem.

Muffiny z kolorowym twistem

Babeczki w papilotkach to przekąska, która zawsze ma „branie”. Sięgają po nią dzieci, zajadając się słodkim ciastem, które mieści się w dłoni, ale smakuje także dorosłym. Można ją zrobić w klasycznej, prostej wersji albo na „bogato” – dodatek z kremu z mascarpone, kolorowe posypki czy czekoladowe draże sprawdzą się doskonale.

Fot. Materiały prasowe

– Muffiny są bardzo wdzięcznym tematem, jeśli chodzi o wypieki. Można zrobić je w wielu smakach – od tych klasycznych czekoladowych, po babeczki z dodatkiem owoców. Przystrojenie to natomiast + 100 do atrakcyjności. Co ważne – lista składników jest krótka – mąka, proszek do pieczenia, cukier, kakao, jajka, mleko – a ciasto można zrobić już w 10 minut. Ważne są papilotki, do których przejemy masę. Mogą być silikonowe lub papierowe – warto je umieścić w blaszanej formie. Dzięki temu muffiny zachowają swój kształt, a kolorowe papierki sprawią, że będą wyglądały jeszcze bardziej smakowicie. Po ostudzeniu babeczek na kratce możemy przystąpić do dekorowania. Jeśli przyjęcie będzie odbywało się na zewnątrz, ale prognozowane są wysokie temperatury, lepiej zrezygnować z klasycznego kremu śmietankowego. Zamiast tego lepiej zrobić polewę czekoladową, np. umieszczając tabliczkę w kąpieli wodnej – i po polaniu babeczek, posypać je kolorowymi cukierkami, drażami czy borówkami mówi specjalistka KiK i dodaje: jeśli babeczki są przeznaczone dla najmłodszych, warto w każdą wetknąć kolorowy pikker nawiązujący do motywu przewodniego zabawy – ze zwierzątkami, bohaterami bajek czy śmiesznymi napisami. Stawiamy na piętrową paterę i możemy podziwiać, jak szybko znikają.

Ciasteczkowe lizaki dla dzieci

Jeśli zostało nam trochę ciasta, to możemy wykorzystać je do zrobienia cake popsów, czyli lizaków z ciasta. To dziecięcy hit! Wystarczy połączyć pokruszony biszkopt z kremem czekoladowym lub serkiem mascarpone wymieszanym z masłem orzechowym, uformować kulki i schłodzić je w lodówce przez 15 minut. Następnie nabijamy je na patyczki, moczymy w roztopionej czekoladzie i zapraszamy dzieci do dekorowania kolorowymi posypkami.

Tort, który robi wrażenie

Na imprezie urodzinowej nie może zabraknąć tortu. Możemy zamówić gotowy wypiek, jednak o wiele większą satysfakcję sprawi wykonanie może nieidealnego, ale własnego. Nie maj