Lada, lody i ekipa nakładająca gałki do popularnych rożków czy pucharków. W ten sposób wyobrażamy sobie klasyczną lodziarnię. Ale czy każde miejsce, w którym sprzedaje się lody, wygląda tak samo?

Najciekawsze lodziarnie na świecie, które przyciągają tłumy to te, które łączą historię i zwyczaje narodowe z nowoczesnymi metodami podawania lodów i ekscentrycznymi połączeniami smaków.

Świeżość przede wszystkim

Capogiro Gelato w Filadelfii to lodziarnia, która codziennie produkuje lody ze świeżego mleka krów Amiszów. Jako wspólnota żyjąca w odosobnieniu i niekorzystająca z techniki, Amisze postrzegani są jako dostawcy produktów o najwyższej jakości. Smak lodów? Podobno niepowtarzalny. Nie trzeba jednak wyjeżdżać tak daleko, by sprawdzić, jak smakuje świeżo przygotowany produkt. W Perche No! we Florencji podstawowe przykazanie brzmi: “Nie serwujemy nigdy lodów z poprzedniego dnia”.