Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Przedłużająca się zima nie napawa optymizmem, a najbardziej zachęcającą aktywnością wydaje się leżenie w forcie złożonym z koców i poduszek? Tak wcale nie musi być! Wejdź do kuchni i wraz z szefem kuchni Knorr przekonaj się, jak łatwo można urozmaicić swój dzień i zobaczyć go w zupełnie nowych barwach bez zakładania różowych okularów. Przepisy na apetyczne i barwne dania czekają na odkrycie.
Nie warto zazdrościć zwierzakom, które zapadają w sen zimowy. Tę porę roku można spędzić naprawdę przyjemnie i aktywnie, lecz potrzebne są do tego odpowiednie nastawienie i znajomość kilku trików – przede wszystkim kulinarnych. Na pierwszy ogień proponujemy zaprzyjaźnienie się z wieloskładnikowymi koktajlami oraz smoothies ze świeżych warzyw i owoców. To idealny wstęp do gotowania dla osób, którym zależy na czasie. Tego rodzaju witaminowe bomby obudzą nawet największego śpiocha, więc warto uwzględniać je w śniadaniowym menu.
Zimą rekordy popularności biją rosół, krupnik i grochówka. Talerz gęstej, gorącej zupy to idealny sposób na rozgrzanie się po powrocie z pracy, szkoły, zakupów czy spaceru. Nie popadajmy jednak w żywieniową nudę. Warzywne kremy, np. czosnkowy, brokułowy, dyniowy albo marchewkowo-pomarańczowy to bardzo apetyczne sposoby na wprowadzenie większej ilości warzyw i kolorów na swoje talerze. Zupę soczewicową z pomidorami albo włoską minestrone można potraktować jako słoneczny akcent w mroźny dzień i pretekst do spróbowania nowych kombinacji smakowych.
Tego rodzaju przysmaki kojarzą się przede wszystkim z wiosną i wakacjami, kiedy dojrzałych, lokalnych warzyw i owoców jest w sklepach najwięcej. Z ich degustacją nie należy jednak zwlekać do wiosny. Chrupiąca zielenina pod postacią kapusty pekińskiej, jarmużu albo selera naciowego odświeży jadłospis, w którym brakuje surowych warzyw. Szef kuchni Knorr szczególnie poleca sałatkę z rukoli, bazującą na produktach, które nawet w środku zimy są łatwo dostępne i smakują wyśmienicie.
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wiele osób jesienią i zimą zauważa u siebie wzmożony apetyt. Jest to dość powszechne, lecz nie należy traktować tej sytuacji jako wymówki i przyzwolenia na wszystkie, nawet niezbyt zdrowe zachcianki żywieniowe. Fast foody przestaną być kuszącą alternatywą, jeśli sami będziemy w stanie przygotować od podstaw apetyczne i kolorowe dania. Curry z roślinami strączkowymi inspirowane kuchnią indyjską albo grecka musaka z bakłażanami nie mają sobie równych. Warto wykorzystać pomysł na gulasz z warzywami, w którym wyjaśniamy krok po kroku, jak przygotować smaczną potrawę dla całej rodziny.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ostatnie komentarze