W dniach 20-26 września 2022 odbywa się Europejski Tydzień Zrównoważonego Rozwoju, który obchodzony jest od 2015 roku i ma na celu podniesienie świadomości na temat Agendy ONZ 2030 na rzecz zrównoważonego rozwoju.  Akcja jest pretekstem do rozmowy o tym, jak żyć w zgodzie z naturą i w myśl ekologii.  Do tej inicjatywy dołącza również firma Vorwerk Polska, która zachęca do odpowiedzialnej konsumpcji nie tylko w trakcie obchodów ETZR, ale również każdego dnia. Z tej okazji przygotowała darmowy e-book z przepisami dla osób, którym bliska jest idea zeo waste i odpowiedzialny tryb życia.

Czy wiesz, że możesz codziennie dbać o środowisko i brać za nie odpowiedzialność? Wprowadzając nawet niewielkie zmiany w swojej codziennej rutynie, możesz zmniejszyć swój wpływ na środowisko. Co możesz zrobić i od czego warto zacząć?

Zacznij od kuchni

Zanim wybierzesz się na zakupy, zrób przegląd tego, co już masz w swojej lodówce. Na pewno w Twojej kuchni nie brakuje już napoczętych opakowań produktów, czy resztek z potraw, przygotowanych poprzedniego dnia. Internet jest pełen przydatnych i prostych zastosowań i warto dać im drugą szansę. Z czerstwego chleba można zrobić bułkę tartą, a niezjedzone mięso będzie świetną bazą do zapiekanek. Niestety wciąż zbyt mało osób poszukuje sposobów, jak ponownie wykorzystać resztki z jedzenia. A przecież z resztek z lodówki lub niedojedzonych potraw da się zrobić zarówno śniadania, obiady jak i kolacje.

Nie musisz też ulegać modzie i kupować modnego lunchboxu, gdy szykujesz obiad do pracy czy drugie śniadanie dla dzieci. W tej roli doskonale sprawdzą się słoiki, które zastąpią plastikowe opakowania. Co prawda szklany słoik jest cięższy od plastiku, ale nie będzie wchodził w interakcję ze składnikami z posiłku, ani nie spowoduje alergii. Żywność w słoiku nie straci swoich smakowych walorów, bo szkło nie chłonie zapachów. Ponadto używając ponownie słoika po przetworach, ograniczysz ilość śmieci.

Zakupy z głową

Podstawą jest rozważne rozplanowanie zakupów. Przed wyjściem do sklepu warto przejrzeć szafki w kuchni, by upewnić się, że na pewno nie posiadasz już konkretnych składników. Przydatna okaże się też lista. Jeżeli na co dzień korzystasz z urządzenia Thermomix® TM6 to dobrze sprawdzi się tu funkcjonalność na platformie z przepisami Cookidoo®, dzięki której sprawniej zaplanujesz wyjście do sklepu (także z poziomu aplikacji mobilnej). To nie wszystko! Na platformie możesz również planować cały jadłospis oraz tworzyć kontekstowe kolekcje.

Będąc już na zakupach, używaj wielorazowych toreb oraz wybieraj produkty w papierowych opakowaniach lub takie, które łatwo można poddać recyklingowi. Polecamy również kupowanie produktów na wagę, przy okazji możesz pakować je też do własnych pojemników czy woreczków. Niestety większość pakowanego fabrycznie jedzenia jest w plastiku. Ryż? Tekturowe opakowanie z kolorowym nadrukiem i czterema woreczkami w środku. Orzechy? Kolejne kolorowe opakowanie z grubej folii. Przykłady można mnożyć. Dlatego konieczna jest zmiana. Coraz większą popularnością cieszą się kooperatywy spożywcze, ale zakupy na wagę możesz zrobić też na lokalnym targu. Często w mniejszych warzywniakach można kupić produkty o dużo lepszej jakości.

Odpowiednie przechowywanie i przetwarzanie

Prawidłowe przechowywanie żywności wpływa na jej trwałość. Pieczywo warto zawijać w lniane worki i chować je do chlebaka. Z powodzeniem możesz też je mrozić, jeżeli nie zdążysz zjeść go jeszcze świeżego. Najlepszym miejscem dla produktów sypkich będą suche i chłodne miejsca. W przechowywaniu dobrze sprawdzą się też słoiki i szczelne pojemniki. Nie warto gotować pojedynczych porcji. Gotowanie od razu większej ilości potraw to też zmniejszenie ilości resztek. W multifunkcyjnym urządzeniu Thermomix® ugotujesz potrawy partiami. Nadliczbowe porcje przeznacz na lunch do pracy lub zamroź. Jeżeli w Twoim domu nie brakuje owoców i warzyw, zadbaj o wydłużenie ich czasu przydatności do spożycia szykując soki czy przetwory. Na platformie Cookidoo® znajdziesz mnóstwo inspiracji, jak wykorzystać resztki po jedzeniu. Firma Vorwerk Polska z okazji Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Rozwoju przygotowała również bezpłatny e-book w duchu zero waste, w którym znajdziesz inne przepisy ograniczające zużycie resztek i wykorzystanie ich w kreatywny sposób.

E-book można pobrać za pomocą linku – https://cookidoo.pl/foundation/pl-PL/articles/sustainability-week

Szarpana „bananina” w sosie BBQ

(TM6, TM5)

Składniki

1-2 ząbki czosnku
120-150 g czerwonej cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
10 g oleju
4-6 skórek z bananów, ekologicznych, średnio dojrzałych, umytych (ok. 150 g, patrz wskazówka)
20 g cukru kokosowego lub 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
40 g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka czerwonego octu winnego lub 1 łyżeczka octu balsamicznego

Przydatne przybory kuchenne: Brak informacji

Części urządzenia Thermomix: miarka, kopystka, koszyczek

Sprzęt kuchenny: Brak informacji

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1.       Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2.       Dodać cebulę i olej, dusić 5 min/120°C/obr. 2. W tym czasie z wnętrza skórek bananów zeskrobać miękki miąższ za pomocą łyżki, wyrzucić. Skórki podzielić na paski, mocno przykładając do nich widelec i przesuwając wzdłuż włókien, następnie pokroić na 5 cm kawałki.

3.       Do naczynia miksującego dodać cukier, sól, paprykę wędzoną, paprykę ostrą, pieprz, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i ocet, gotować 5 min/100°C/obr. 2.

4.       Dodać przygotowane skórki bananów, gotować 7 min/100°C//obr. 2. Szarpaną „bananinę” w sosie BBQ użyć do wybranych przepisów (patrz wskazówka).

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do rondelka.
  • Dodać cebulę i olej, dusić przez około 5 minut. W tym czasie z wnętrza skórek bananów zeskrobać miękki miąższ za pomocą łyżki, wyrzucić. Skórki podzielić na paski, mocno przykładając do nich widelec i przesuwając wzdłuż włókien, następnie pokroić na 5 cm kawałki.
  • Do składników dodać cukier, sól, paprykę wędzoną, paprykę ostrą, pieprz, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i ocet, gotować przez około 5 minut.
  • Dodać przygotowane skórki bananów, gotować przez 7 minut. Szarpaną „bananinę” w sosie BBQ użyć do wybranych przepisów (patrz wskazówka).

Wskazówka

  • Do przygotowania nie należy używać skórek z bardzo dojrzałych bananów, ponieważ są one zbyt miękkie, aby uzyskać odpowiednią strukturę. Skórki można zgromadzić 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu wykorzystania.
  • Szarpaną „bananinę” BBQ wraz z wybranymi dodatkami można użyć jako nadzienie do wrapów, burgerów lub bułeczek bao.
  • Obrane banany można pokroić na kawałki, zamrozić i użyć np. do przygotowania lodów, należy jednak pamiętać, że średnio dojrzałe banany są mniej słodkie. Przepis „Lody bananowe (jednoskładnikowe)” znajduje się na platformie Cookidoo®.

Źródło: materiały prasowe Vorwerk Polska