Szpinak? Nie. Jabłko? Nie. Mięso? Nie. Gdy bezradny rodzic traci nadzieję, że jego dziecko zje coś wartościowego, często wpada w pułapkę myślenia – byle by zjadło cokolwiek. Zwykle tym czymś okazują się słodycze… A tymczasem, jak wskazują badania, w Polsce dzieci poniżej 10. roku życia spożywają codzienne średnio 19 łyżeczek cukru, przy czym WHO rekomenduje by było to nie więcej niż 12 – i to w przypadku osób dorosłych*. Co zrobić, by zachęcić niejadka do jedzenia tego, co jest dobre dla jego zdrowia i prawidłowego rozwoju? Oto domowe sposoby, które warto wypróbować.

W przypadku niektórych dzieci wybredne jedzenie oznacza odmawianie wszelkiego rodzaju owoców i warzyw. Inne chcą jeść w kółko to samo lub nalegają na jedzenie w określonym kolorze. Większość dzieci w wieku przedszkolnym w pewnym momencie ma problemy z jedzeniem, ale zwykle jest to faza przejściowa. Gorzej, gdy nie mija. Jak sprawić, by zachęcić dziecko do większej otwartości przy stole a jednocześnie nie wywierać na nim presji, która mogłaby przynieść skutek odwrotny od zamierzonego? Podpowiadamy.

Daj dobry przykład i trzymaj się zasad

Jeśli to możliwe, zaplanuj czas rodzinnego posiłku, który zjecie wspólnie przy stole z rodziną. Członkowie rodziny, w tym starsi bracia czy siostry, są ważnym wzorem zdrowego odżywiania. Twoje dziecko będzie się lepiej odżywiać i chętniej będzie próbowało nowych dań, jeśli zobaczy przy stole inne osoby jedzące te same potrawy. Kolejną kwestią jest regularność posiłków – to ważne m.in. dla prawidłowego metabolizmu. Pamiętaj, by nie podawać jedzenia, gdy Twoje dziecko się bawi czy ogląda telewizję. Posiłek służy do jedzenia i interakcji z rodziną, a wszelkie rozpraszacze z pewnością temu nie służą. W ramach przekąski proponuj wartościowe produkty, np. koreczki na bazie żółtego sera. – Są łatwe w przygotowaniu a jednocześnie ser żółty – bogaty w fosfor, magnez, potas, witaminy D i A oraz witaminy z grupy B – pełni szczególnie ważną rolę w diecie dzieci i młodzieży, znajdujących się w fazie rozwoju. – podkreśla Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Jeśli dziecko odmawia jedzenia w porze przekąsek lub posiłków, proponuj jedzenie tylko w następnym zaplanowanym czasie. Nie martw się, że dziecko będzie głodne. Jeśli zje mniej podczas jednego posiłku, nadrobi to i zje więcej podczas następnego.

Pokaż, że jedzenie jest fajne!

Pozwól swojemu dziecku uczestniczyć w procesie planowania i przygotowywania posiłków. Włączając lubiane przez nie posiłki do menu obok posiłków wybranych przez innych członków rodziny, pokazujesz, że bierzesz pod uwagę także jego preferencje żywieniowe. Pokazujesz, że liczysz się ze zdaniem dziecka i jego głos ma znaczenie. Wiele dzieci chętniej je posiłki, które może przygotować samo, lub pod okiem osoby dorosłej. Młodsze dzieci nade wszystko uwielbiają zabawę. Dołączmy do nich i pozwólmy im wykazać się kreatywnością, tworząc wspólnie np. straszne muffinki serowe w kształcie ośmiorniczek, na które przepis podajemy pod artykułem. A co w przypadku, gdy dziecko nie chce jeść warzyw i owoców? Może sama gruszka jest nudna. A gdyby tak podać ją z serem żółtym i czekoladą? – Ser żółty może być doskonałym dodatkiem do deserów. Takie nieoczywiste połączenie pozwoli też dziecku poznawać nowe smaki, eksperymentować w kuchni i cieszyć się jedzeniem. – słusznie zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki. Przepis na ten oryginalny deser podajemy pod artykułem.

Fot. Materiały prasowe

Czego NIE robić?

Nigdy nie przekupuj dziecka. To bardzo powszechny błąd, ale unikaj go za wszelką cenę, szczególnie nagradzając dzieci słodyczami, np. za zjedzenie trzech łyżek zupki. Postaraj się nie irytować, gdy dziecko grymasi przy jedzeniu. Odmawianie jedzenia traci swój urok, jeśli rodzic nie reaguje. Pamiętaj też, by nie podawać alternatywnego posiłku. Po prostu usuń niezjedzony posiłek bez zbędnego komentarza. Zaproponuj chleb z masłem i być może szklankę mleka, ale nigdy nie gotuj wielu dań, ponieważ Twoje dziecko może to źle zinterpretować jako zabawę. Nie przyzwalaj też na to, aby Twoje dziecko zapychało się między posiłkami przekąskami, sokami i napojami gazowanymi. Przede wszystkim jednak, nie pozwól by dziecko usłyszało, jak mówisz o tym, jakie jest wybredne. To może tylko przynieść efekt odwrotny od zamierzonego i nasilić jego problem z nawykami żywieniowymi.

*https://zywienie.medonet.pl/zdrowe-odzywianie/dzieci-w-polsce-zjadaja-az-19-lyzeczek-cukru-dziennie-skutki-moga-byc-oplakane/jd4019w

Straszne mufinki serowe w kształcie ośmiorniczek

Składniki:

– 15 czarnych oliwek

– gotowy spód do ciasta do pizzy

– 400 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

– główka brokułu

– 700 g pieczarek

– 15 średniej wielkości miseczek do zapiekania (najlepiej w czarnym kolorze)

– sól, pieprz, bazylia do smaku

Przygotowanie:

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo. Pieczarki pokrój w cząstki i podduś na maśle. Zetrzyj ser na tarce. Wszystko wymieszaj w misce, przypraw i wyłóż do mufinek. Z ciasta na pizzę wykrój 15 kółek i szerokie na centymetr paski. Każdą mufinkę z farszem przykryj na wierzchu kółkiem, a ścianki naczyń obklej 4-5 paskami – tak, aby swoim kształtem przypominały ośmiorniczki. Pokrój oliwki w krążki i ułóż po dwa na każdej mufince (na kształt oczu). Włóż tacę z naczyniami do rozgrzanego piekarnika na 20 minut na 180 stopni. Wyjmij, gdy ciasto będzie zarumienione.

Gruszki z serem żółtym i czekoladą

Składniki:

– świeże, twarde gruszki

– ser żółty Aldamer MSM Mońki

– kilka kostek ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Gruszki obierz i pokrój na połówki, a następnie usuń z nich gniazdka z pestkami. Następnie pokrój owoce na ćwiartki i wyłóż na talerz. Między kawałkami gruszek umieść grubsze plasterki sera żółtego. Całość posyp startą na tarce ciemną czekoladą.

Smacznego!