Powrót do szkół zmienił harmonogram dnia uczniów – zobowiązani są do wcześniejszego wstawania, więcej czasu spędzają poza domem, w wielu przypadkach zmieniła się również ich dieta, która jest bardzo istotnym czynnikiem w procesie rozwoju. Rodzice muszą teraz zaplanować smaczny i pożywny posiłek, a do tego zmieścić go w niewielkim lunchboxie. Jak zapewnić uczniom niezbędną dawkę energii podczas szkolnych przerw?

Regularne posiłki w czasie nauki w szkole

Po dłuższej przerwie nasze dzieci i młodzież po raz kolejny wróciły do zajęć stacjonarnych lub hybrydowych. Na nowo do łask wrócił plecak szkolny, w którym znajdą się niezbędne do nauki przybory, podręczniki oraz zeszyty. Dotychczas również uczniowie wszelkie posiłki spożywali w domu, natomiast powrót do szkół na nowo wymusił konieczność przygotowywania m.in. drugiego śniadania do spożycia podczas przerwy. Dlatego zmianie uległy również godziny przyjmowania posiłków.

Odpowiednia dieta u dzieci i młodzieży jest kluczowa w ich prawidłowym rozwoju psychofizycznym. Posiłki powinny być przyjmowanie w regularnych odstępach pięć razy dziennie. W domach rodzice mogli przypilnować, aby dzieci jadły zdrowo o odpowiednich porach, jednak teraz nie mają pewności co zje dziecko przez cały dzień. Istotne jest, aby posiłki dostarczały wszelkich niezbędnych wartości odżywczych, zwłaszcza w momentach wytężonej pracy umysłowej. Dlatego tak ważna jest edukacja prozdrowotna oraz uczenie dzieci zasad dietetycznych, które będą następnie potrafiły wcielić je w życie poza domem – komentuje Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.