Kształtowanie układu odpornościowego dziecka rozpoczyna się już w brzuchu mamy, a ten proces może trwać nawet do 12. roku życia. Właśnie z tego powodu młody organizm jest podatny na różne infekcje – dopiero uczy się je zwalczać. Szczególnie ważnym okresem dla budowania odporności jest 1000 pierwszych dni życia. To czas, kiedy dziecko rozwija się najintensywniej, a kluczowe znaczenie odgrywa wtedy prawidłowy sposób żywienia. Jak wspierać układ odpornościowy najmłodszych w tym okresie poprzez dietę podpowiada Mariola Darzycka, ekspert BoboVita.

Początki

Rozwój dziecka rozpoczyna się w okresie ciąży. Aby wszystkie procesy odpowiedzialne za kształtowanie układu pokarmowego, nerwowego czy odpornościowego przebiegały prawidłowo, młody organizm potrzebuje składników odżywczych dostarczanych wraz z posiłkami mamy. Dieta kobiety podczas ciąży powinna być skomponowana z różnorodnych produktów, będących źródłem białka, węglowodanów, tłuszczu oraz witamin i składników mineralnych w odpowiednich proporcjach. Prawidłowo zbilansowany jadłospis kobiety ciężarnej to najlepsze wsparcie dla kształtowania mechanizmów obronnych dziecka jeszcze przed jego przyjściem na świat.

Mleko mamy tarczą ochronną

Maluch przychodzi na świat z pewnym zasobem przeciwciał, które dostał od mamy już podczas życia płodowego. Układ odpornościowy nie jest jednak na tyle rozwinięty, aby mógł poradzić sobie ze wszystkimi drobnoustrojami obecnymi w otoczeniu, ponieważ nie miał z nimi wcześniej styczności. Najlepszym sposobem na wspieranie prawidłowego rozwoju malucha, w tym jego odporności już od momentu narodzin jest karmienie piersią. Mleko mamy zawiera odpowiednią kompozycję składników odżywczych i substancji czynnych, które wspierają procesy wzrostu, a także kształtowanie mechanizmów obronnych w młodym organizmie. Karmienie piersią jest wystarczającym sposobem żywienia niemowlęcia w pierwszym półroczu jego życia. Z czasem – nie wcześniej niż od 17. tygodnia życia (początek 5. miesiąca) i nie później niż w 26. tygodniu życia (początek 7. miesiąca) – do jadłospisu niemowlęcia należy włączyć pokarmy uzupełniające [1].