Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Produkty zbożowe zajmują ważne miejsce w jadłospisie – zarówno dorosłego, jak i malucha. Niewątpliwie na etapie rozszerzania diety najlepszym wyborem są te w postaci kaszek. Ich walory smakowe, wartość odżywcza oraz jakość – dopasowana do potrzeb najmłodszych – sprawiają, że stanowią kluczowe wsparcie prawidłowego rozwoju młodego organizmu. A dlaczego warto uwzględniać kaszki w codziennym menu małego smakosza? Podpowiadamy.
Mleko mamy to idealny pokarm w pełni zaspokajający potrzeby żywieniowe w pierwszym półroczu życia malucha. Jego skład potrafi zmieniać się wraz z wiekiem dziecka, a nawet w czasie jednego karmienia. Intensywny rozwój niemowlęcia sprawia jednak, że w pewnym momencie mleko z piersi przestaje być wystarczającym źródłem składników odżywczych i należy rozpocząć rozszerzanie diety. Produkty zbożowe w postaci kaszek pomagają uzupełniać rosnące zapotrzebowanie na węglowodany, a także witaminy, w tym A, C, tiaminę (witaminę B1), B6 czy biotynę, oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń oraz jod.
Młody organizm bardzo intensywnie się rozwija i wymaga żywności innej niż organizm dorosłego człowieka. Kaszki przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci odpowiadają na wyjątkowe potrzeby żywieniowe najmłodszych. Ich receptury opracowywane są przez specjalistów w zakresie żywienia, a zawarte w nich zboża przechodzą nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. Porcja takiej kaszki, przygotowana zgodnie z opisem na opakowaniu, stanowi pełnowartościowy[1] posiłek dla dziecka, dostarczający węglowodany, białko, tłuszcz, witaminy i składniki mineralne. Wskazanie wieku (np. po 6. miesiącu życia), które widoczne jest na etykiecie, pomaga rodzicom wybrać kaszkę dopasowaną do potrzeb i umiejętności dziecka na określonym etapie jego rozwoju.
Umiejętność gryzienia kształtuje się do ukończenia 24. miesiąca życia dziecka, jednak największe możliwości nabywania tych kompetencji można zaobserwować między 6. a 10. miesiącem[2]. Kleiki i kaszki to produkty, których grudkowata konsystencja ułatwia maluchom przechodzenie z diety płynnej – opartej o mleko mamy – na tę złożoną głównie z pokarmów stałych.
Nie należy obawiać się produktów glutenowych w jadłospisie niemowląt. Zgodnie ze stanowiskiem ekspertów gluten można wprowadzać do diety dziecka w tym samym czasie, co inne pokarmy uzupełniające – od ukończenia 4. miesiąca do ukończenia 12. miesiąca życia[3]. Kaszka manna, która powstaje z ziaren pszenicy, to dobry sposób na rozpoczęcie podawania maluchowi produktów zawierających gluten.
Na polskim rynku dostępne są kaszki, które zawierają różnorodne zboża. Te zaś stanowią ważny składnik właściwie zbilansowanej i urozmaiconej diety – zarówno niemowlęcia, jak i dorosłego. Zachęcanie do próbowania różnorodnych zbóż już w okresie wczesnego dzieciństwa zwiększa szansę na sięganie po nie w przyszłości – to dobry krok w kierunku kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.
Różnorodne zboża, czyli to, co dobre dla maluszkaPrzykładem produktów zbożowych w pełni dopasowanych do potrzeb niemowląt i małych dzieci są kaszki BoboVita PORCJA ZBÓŻ. To smaczne propozycje, których niewątpliwą zaletą jest 0% dodatku cukru*, 0% konserwantów**, 0% barwników** i 0% oleju palmowego. Są wartościowe i zawierają nawet 7 rodzajów różnorodnych zbóż, takich jak pszenica, orkisz, proso, żyto, owies, ryż i gryka. Sięgając po nie, rodzice mogą mieć pewność, że rozszerzają dietę swojego dziecka w prawidłowy sposób. |
* Zawierają naturalnie występujące cukry, pochodzące ze zbóż, owoców i mleka.
** Zgodnie z przepisami prawa kaszki dla niemowląt i małych dzieci nie mogą zawierać konserwantów i barwników.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
[1] Dotyczy produktu przygotowanego zgodnie z rekomendacją producenta, dodatek mleka i owoców w proszku w zależności od rodzaju kaszki.
[2] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci , Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.
[3] Tamże.
Ostatnie komentarze