Architekci z pracowni MMOA zamiast ingerować w założenia projektowe domu wybudowanego trzydzieści lat temu, postanowili podkreślić otwartą przestrzeń wewnątrz za pomocą odpowiednich materiałów, barw i wyposażenia. Dzięki nim bryła sprzed trzech dekad zyskała nowoczesną aranżację, która – choć pełna prostych, geometrycznych form – jest przyjemna i ciepła w odbiorze. Projekt zajął pierwsze miejsce w 12. edycji konkursu VASCO Integracja w kategorii projektów zrealizowanych.

Fot Materiały prasowe

Budynek o powierzchni 340 m2 wyróżnia charakterystyczna bryła z jedną ścianą w formie łuku. Piętro w postaci antresoli sprawia, że wnętrze domu jest przestronne i otwarte – wrażenie to potęgują duże okna, które sprawiają, że przestrzeń jest widna, pełna naturalnego światła.

Fot. Janina Tyńska

Dwa plus jeden

Architekci z pracowni MMOA zastosowali jasną i bardzo konsekwentną dla całego domu paletę barw. Na parterze, gdzie znajduje się otwarta część dzienna, dominuje duet bieli i czerni, jedynie