Początek marca to właściwy czas na wysiew naszych ulubionych warzyw. A samodzielnie wyhodowana sałata, pomidor, czy rzodkiew to prawdziwa radość i duma. Wystarczy słoneczny zakątek o powierzchni zaledwie kilku metrów kwadratowych, a nawet donice czy skrzynki na balkonie i odpowiednie narzędzia do siania.

Decydując się na produkcję własnych warzyw można oczekiwać prawdziwej nagrody. Nie tylko ze względu na ich intensywny smak i pewność, skąd pochodzi zawartość naszego talerza – po prostu kopanie w ziemi, siew nasion, sadzenie roślin i ich pielęgnacja aż do zbiorów, sprawiają dużą przyjemność.

Fot. Materiały prasowe

Właściwy czas na siew

Sezon zaczyna się pod koniec lutego lub na początku marca. Wówczas ciepłolubne gatunki, takie jak pomidory, papryka słodka i chili wysiewa się w szklarni lub na parapecie. Od marca można wysiewać wprost do gruntu rzodkiewkę, marchew, szpinak, groszek i pietruszkę, pod warunkiem, że gleba jest rozmarznięta, niezbyt mokra i dobrze przygotowana. W tym celu należy spulchnić podłoże widłami na głębokość około 20-30 centymetrów, a także przy okazji usunąć chwasty, kamienie i resztki roślinne oraz zmieszać glebę z kompostem lub nawozem. Idealne są prostokątne zagony o szerokości 1,20 metra i długości maksymalnie 5 metrów, zorientowane w kierunku północ-południe, na których warzywa rosną w rzędach, wzdłuż prostych linii. Grządkę z warzywami najlepiej jest założyć w osłoniętym, ale słonecznym miejscu. Większość gatunków rozwija się tam bujnie, obfituje w cenne składniki, a także nabiera wspaniałego aromatu.

Fot. Materiały prasowe

Gatunki niezawodne i łatwe w uprawie

Jeśli stawiamy pierwsze kroki w samodzielnej uprawie warzyw to rozpocznijmy naszą przygodę z roślinami łatwymi w pielęgnacji, które dość szybko są gotowe do zbioru. Oto nasze rekomendacje -z uprawą sześciu poniższych warzyw poradzi sobie nawet początkujący ogrodnik.

BOĆWINA – Czerwone, żółte lub białe ogonki liściowe przyciągają wzrok na grządce, a ponadto mają pyszny orzechowy smak. Boćwinę wysiewamy od połowy kwietnia wprost do gruntu, a zbieramy po 6–8 tygodniach.

FASOLA – Fasola karłowa ma niski, krzaczasty pokrój, a fasola pnąca potrzebuje podpórki do wspinaczki. Wysiewamy ją na początku maja wprost do gruntu. Fasolę karłowatą zbierzemy po 6–8 tygodniach, a pnącą po 8–12.

KALAREPA –To popularne wiosenne warzywo preferuje słoneczne miejsce i regularne podlewanie. Najlepiej wysiać ją w lutym na parapecie i posadzić do gruntu w połowie marca. Na kalarepę poczekamy od 12 do 20 tygodni, w zależności od odmiany.

SAŁATA – Wystarczy przysypać nasiona cienką warstewką ziemi, gdyż kiełkują w świetle i utrzymywać stałą wilgotność. Możemy ją wysiewać  od końca marca, początku kwietnia aż do września. Sadzimy w kwietniu, a zbieramy po 6–8 tygodniach.

BURAK CZERWONY – Kolejną propozycją jest burak czerwony – wysiewamy go od połowy kwietnia do połowy lipca do gruntu, a zbieramy po około 3 miesiącach.

CUKINIA – Ta odmiana dyni silnie się rozrasta, więc młode sadzonki sadzimy na grządce zachowując odstęp około jednego metra. Wysiewamy  na parapecie od kwietnia, a do gruntu od połowy maja. To również czas na posadzenie sadzonek. Przysmak z cukinii przygotujemy po 6–8 tygodniach.

Narzędzia do siania i sadzenia

Jeśli planujemy skompletować narzędzia do siania to z pewnością przyda nam się pikownik Solid. Służy do przygotowywania otworów w ziemi oraz sadzenia nasion, cebulek czy małych sadzonek na odpowiedniej głębokości. Unikalny uchwyt w kształcie litery L zapewnia optymalny ruch i duży komfort pracy. Ponadto pikownik ma podziałkę umożliwiającą kontrolę głębokości dołka do 150 mm. To wytrzymałe narzędzie wykonano z lekkiego, trwałego i odpornego na warunki atmosferyczne tworzywa FiberCompTM. To doskonałe narzędzie dla miejskich ogrodników.

Unikatowym narzędziem zaprojektowanym z myślą o precyzyjnym sadzeniu i wysiewaniu nasion jest łopatka do wysiewu Solid™. Składa się z czterech podstawowych elementów – łopatki, rysika, poszerzacza i narzędzia pomiarowego, a wszystko zintegrowane w jednym dwuczęściowym narzędziu. Wąska łopatka jest lekka i trwała dzięki zastosowaniu tworzywa FiberComp™. Ułatwia wysiewanie nasion w odpowiedniej ilości i we właściwej odległości dzięki podziałce na łopatce i poszerzaczu.

Fot. Materiały prasowe

Natomiast dzięki sadzarce ErgoTM szybko i wygodnie wykonamy otwory w ziemi pod cebulki. Narzędzie ma solidny, długi trzonek z wytrzymałej stali, co zapewnia użytkownikowi zarówno podparcie, kontrolę wykopu, oraz zmniejsza obciążenie pleców i kolan. Ostre zęby ułatwiają pracę, szczególnie w twardej ziemi. Natomiast spust w uchwycie umożliwia spulchnienie, zebranie i wyrzucenie gleby zapewniając sprawne i wydajne sadzenie.

Informacja prasowa